Annons
Nyheter

Expert: Attacken slår mot turismen

Attackerna i Sri Lanka kommer att slå hårt mot den viktiga turistsektorn i landet, tror forskaren David Beirman.
Det här kommer att vara en prövande tid för turismen, säger han.
Sri Lanka (TT) • Publicerad 22 april 2019
Turistforskaren David Beirman tror att dåden i Sri Lanka kommer att slå hårt mot turismen. "Det här kommer att vara en stor utmaning för turismen i Sri Lanka. I bästa fall kommer det att dämpa tillväxten, i värsta fall kommer det leda till ett fall." Arkivbild.
Turistforskaren David Beirman tror att dåden i Sri Lanka kommer att slå hårt mot turismen. "Det här kommer att vara en stor utmaning för turismen i Sri Lanka. I bästa fall kommer det att dämpa tillväxten, i värsta fall kommer det leda till ett fall." Arkivbild.Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT

Sri Lankas turistsektor har varit på frammarsch sedan inbördeskriget, berättar David Beirman, doktor vid handelshögskolan UTS Business School i australiska Sydney.

Han har skrivit en bok som handlar om hur turismen kan återvända efter en kris, och bland annat studerat situationen i Sri Lanka.

Annons

– Sri Lanka har en lång historia av attacker mot turister under kriget mot de tamilska tigrarna mellan 1983 och 2009. Man attackerade ganska ofta hotell och flygplatser, och det dämpade turismen.

Relativt säkert resmål

Sedan dess har situationen förbättrats, och fram till påskdagsattackerna uppfattades Sri Lanka som ett relativt säkert resmål.

– Turismen är den tredje största exportinkomsten för Sri Lanka. Så den har verkligen utvecklats de senaste åren, och tillväxten har varit ganska spektakulär. Det har blivit ett favoritresmål för många, bland annat svenskar, säger han.

Under tidigt 2000-tal hade landet några hundra tusen turister årligen, en siffra som vuxit till 2,3 miljoner förra året. I år var målsättningen och förhoppningen tre miljoner besökare.

– Jag tror tyvärr att man nu inte kommer att komma i närheten av de siffrorna.

Hotell måltavlor

Att självmordsbombarna riktade sig mot bland annat fina hotell får stor påverkan.

– När du har tre större hotell som måltavlor, bland annat Shangri-La, som är ett globalt märke, så har det mycket större påverkan än exempelvis Christchurchattackerna i Nya Zeeland som riktade in sig på moskéer, säger Beirman.

Turisthotellen fyller flera, i bland motstridiga, funktioner. De ska både uppfattas som välkomnande och öppna, men samtidigt kännas säkra för gästerna.

– Vad jag förstår så utlöste en av självmordsbombarna sin bomb i kön till frukosten. Det kan vara så att gärningsmannen var en gäst. Det är i så fall inte första gången, det hände i Indonesien vid Jakartabombningarna 2009, säger han.

Han tror att hotellbranschen kommer att vara tvungen att vidta åtgärder. Det kan bland annat handla om att hotellgäster tvingas passera säkerhetskontroller.

Annons

– Turistindustrin och turistmyndigheter måste säkerställa att säkerheten i Sri Lanka, vare sig det är attraktioner eller hotell, kommer att uppgraderas. Mycket av forskningen visar att den främsta oron när turister bestämmer sig var de ska resa är säkerheten. Om man inte snarast visar att man hanterar säkerhetsfrågor kan det minska återhämtningen.

Drabbas hårdare

Sri Lanka kan enligt David Beirman drabbas hårdare än andra turistbesöksmål, som exempelvis London och Paris, som också drabbats av terrordåd.

– Generellt tenderar länder som utfärdar reserekommendationer vara tuffare kring råden för u-länder än i-länder. Om rekommendationen nu är att undvika icke-nödvändiga resor till Sri Lanka så hade det för ett liknande för ett land i väst varit "var mer vaksam".

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons