Annons
Nyheter

Dieselutsläpp orsakar ekokatastrof i Sibirien

Ryssland • Publicerad 3 juni 2020
Arkivbild från Norilsk Nickels anläggningar i Ryssland.
Arkivbild från Norilsk Nickels anläggningar i Ryssland.Foto: Sergej Ponomarev/AP/TT

Lokala myndigheter i Sibirien, Ryssland, har utfärdat katastrofläge sedan 20 000 ton fossila bränslen läckt ut i en flod nära den arktiska staden Norilsk.

Oljeprodukterna kom från fabriksanläggningen Norilsk Nickel, en av världens största nickelindustrier. Olyckan inträffade när en tank skadades sedan de pelare som stöttade tanken börjat kollapsa.

Annons

Konstruktionen är liksom det mesta i området byggd på permafrost "och har varit stadig i 30 år", enligt en talesperson för Norilsk Nickel.

Världsnaturfonden (WWF) prisar myndigheternas insatser för att undvika att bränslet rinner ut i en närliggande sjö. Men den regionala fiskerimyndigheten betonar att en ekologisk katastrof inträffat.

– Det kan redan nu sägas att det kommer att ta flera decennier innan det ekologiska systemets balans återhämtat sig i vattensystemen i Norilo-Pjasinskij, säger Dmitrij Klokov på fiskerimyndigheten.

Norilsk har 180 000 invånare och är byggd kring industrin. Verksamheten har tidigare orsakat omfattande miljöpåverkan.

Rättat: I en tidigare version av texten angavs utsläppet i liter. Det handlar om ton.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons