Annons
Nyheter

Auschwitzfångars gömda föremål har hittats

Hittills okända föremål har hittats i en skorsten i förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen.
Fångarna kan ha gömt föremålen för SS-vakterna inför ett planerat rymningsförsök.
Förintelsen • Publicerad 19 maj 2020
Fångdräkter från Auschwitz-Birkenau på museet i den polska staden Oswiecim som lägret låg utanför. Bilden har dock ingen koppling till föremålen i artikeln. Arkivbild.
Fångdräkter från Auschwitz-Birkenau på museet i den polska staden Oswiecim som lägret låg utanför. Bilden har dock ingen koppling till föremålen i artikeln. Arkivbild.Foto: Collection of Auschwitz-Birkenau State Museum/AP/TT

Vid ett renoveringsarbete i avdelning 17 i lägret hittades flera föremål i en skorsten, enligt Österrikes nationella minnesfond för nationalsocialismens offer, som ansvarat för renoveringen.

Bland föremålen finns skedar, gafflar, knivar, saxar, skomakarverktyg, läderbitar och skodelar.

Annons

– Dessa redskap, som hölls gömda för SS-vakterna, användes kanske av skomakare, eller för att förbereda en rymning eller helt enkelt för att äta, säger minnesfondens generalsekreterare Hannah Lessing.

Minnesfonden skriver i ett pressmeddelande att det inte är ett sammanträffade att föremålen gömdes i just en skorsten, eftersom sotare höll till i byggnaden.

Avdelning 17 renoverades inför en utställning. Föremålen kommer dock inte att visas upp på utställningen som öppnar nästa år, utan i stället lämnas över till lägermuseet.

En miljon europeiska judar mördades i Auschwitz-Birkenau som Nazityskland uppförde på ockuperad polsk mark under 1940. Därtill dog fler än 100 000 icke-judar, däribland romer, personer inom motståndsrörelsen, polacker och sovjetiska krigsfångar.

Auschwitz-Birkenau var det största dödslägret under Förintelsen.

Fakta: Auschwitz-Birkenau och Förintelsen

Det beräknas att nazisterna under sina tolv år vid makten dödade omkring sex miljoner judar, av dessa dog nästan tre miljoner i koncentrationslägren. Det mest beryktade lägret var Auschwitz-Birkenau, beläget i det ockuperade Polen. Huvudlägret öppnades 20 maj 1940. Gaskamrarna byggdes i slutet av 1941.

Auschwitz-Birkenau var ett kombinerat koncentrations- och förintelseläger, som bestod av tre stora lägerkomplex – Auschwitz, Birkenau och Monowitz – samt ett fyrtiotal satellitläger.

Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till Auschwitz-Birkenau, varav 1,1 miljoner räknades som judar av nazisterna. Omkring en miljon av dessa mördades i lägret – de flesta av dem i gaskamrarna.

Dessutom mördades också många andra i lägren, omkring 75 000 polacker, 21 000 romer, 15 000 sovjetiska krigsfångar och 15 000 fångar av andra nationaliteter.

När den sovjetiska armén närmade sig i mitten av januari 1945 evakuerades hela lägerkomplexet. Fångarna tvingades ut på dödsmarscher till andra koncentrationsläger i Tyskland.

Omkring 7 500 fångar som var för sjuka och svaga för att gå lämnades kvar i lägret. Auschwitz befriades den 27 januari 1945 av sovjetiska trupper. Enligt beräkningar överlevde sammanlagt omkring 200 000 lägerfångar.

Fakta: levandehistoria.se

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons