Annons
Nyheter

Amerikanska bombplan övade över Sverige

Försvar • Publicerad 20 maj 2020
Amerikanska bombplan av typen B-1B Lancer övade en simulerad attack med mål på marken tillsammans med svenskt stridsflyg under onsdagen.
Amerikanska bombplan av typen B-1B Lancer övade en simulerad attack med mål på marken tillsammans med svenskt stridsflyg under onsdagen.Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Amerikanska bombflygplan av typen B-1B Lancer flög på onsdagen över Vänern, eskorterade av svenskt stridsflyg i form av Jas 39 Gripen.

Enligt Dagens Nyheter var övningen den första i sitt slag i Sverige. Övningen har planerats länge och gick ut på en simulerad attack mot mål på marken. Man genomförde även tankning i luften från en amerikansk KC-135 Stratotanker.

Annons

– Detta är naturligtvis en säkerhetspolitisk signal som vi anser bidrar till stabiliteten i vårt närområde, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN.

I övningen deltog samtliga flygvapenförband med stridsflyg samt Luftstridsskolan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons