Annons
Nyheter

Trycket på intensivvården har slutat att minska

I Sverige har nu 4 468 personer med bekräftad covid-19 dött, då 65 nya dödsfall har registrerats det senaste dygnet.
Antalet inläggningar på intensivvården har slutat att minska – och ökar i stället något i vissa delar av landet.
Coronaviruset • Publicerad 2 juni 2020
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om coronaviruset i Sverige.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om coronaviruset i Sverige.Foto: Henrik Montgomery/TT
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen.
Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen.Foto: Henrik Montgomery/TT
I Sverige har nu 4|468 personer med bekräftad covid-19 dött, då 65 nya fall har registrerats det senaste dygnet.
I Sverige har nu 4|468 personer med bekräftad covid-19 dött, då 65 nya fall har registrerats det senaste dygnet.Foto: TT
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sedan virusutbrottets start har totalt 38 589 personer bekräftats smittade i Sverige, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

– Vi har ytterligare ett stort antal nya fall som är rapporterade i dag, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Det är en hel del fallrapporteringar som kommer i fatt efter helgen, säger hon.

Iva-vården

För att följa pandemins utveckling är dock inläggningar inom intensivvården och dödsfall mer robust än att titta på antalet smittade, säger Karin Tegmark Wisell.

Ser man på rullande medelvärden på sju dagar för inläggningar på intensivvårdsavdelning så skedde en minskning under april och in i maj, men efter det en stabilisering. I Stockholm och i Västra Götaland har fallen på iva i stället ökat något de senaste dagarna.

Totalt 2 102 personer har fått eller får intensivvård för covid-19 i Sverige.

Försvaret hjälper till

Det finns fortfarande drygt 30 procent tillgänglig kapacitet för behandling med respirator inom intensivvården, enligt Socialstyrelsen.

Det är bra, eftersom andelen disponibla platser över landet varierar, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Fyra patienter har flyttats med försvarsmaktens helikoptrar, utöver de vanliga transportvägarna vi använder i första hand, säger Johanna Sandwall.

Alla regioners sjukvård är fortfarande i någon slags stabsläge.

Testa mer

Karin Tegmark Wisell trycker också på för fortsatt provtagning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arbetar med att ge regionerna modulhus för att kunna testa samhällsviktig verksamhet och andra.

Annons

– I morgon sätter vi upp ett utanför vårdcentralen i Stenungsund, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

De senaste dagarna har läkemedelstillgången i Sverige varit ett omdiskuterat ämne. Men enligt Maja Marklund, direktör på Läkemedelsverket, är läkemedelstillgången i Sverige god överlag.

– Läkemedelsförsörjning har hittills under pandemin i stort sett fungerat, säger hon.

Det beror på att alla aktörer i kedjan har agerat med skyndsamhet, säger hon. Det har dock krävts återhållsamhet gällande Propofol, ett narkosläkemedel inom vården, tillägger Marklund.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons