Annons

Telias ex-vd Lars Nyberg åtalas för mutbrott

Telias förre vd Lars Nyberg och ytterligare två Teliachefer åtalas för grovt mutbrott i samband med företagets etablering i Uzbekistan.
Maxstraffet för grovt mutbrott är sex år.
Korruption • Publicerad 22 september 2017
STOCKHOLM 20120424Lars Nyberg och Tero Kivisaari.
STOCKHOLM 20120424Lars Nyberg och Tero Kivisaari.Foto: MAJA SUSLIN / TT

Förutom Lars Nyberg åtalas även förre vice vd:n och chefen för affärsområdet "Eurasien", Tero Kivisaari, samt en annan tidigare hög chef.

Samtliga misstänks för grovt mutbrott, bestickning.

Annons

Både Nyberg och Kivisaari förnekar brott.

Tero Kivisaari "förnekar bestämt att han ska ha medverkat till något mutbrott", säger hans försvarsadvokat Leif Gustafson till TT.

– Men även om det är så att ersättning har tillfallit presidentens dotter så är det inte mutbrott enligt svensk lag, säger Gustafson.

Han hävdar att lagen bara gäller den som har en formell befattning och anställning, inte en informell makthavare som Gulnara Karimova.

– Mycket talar därför för att vi kommer att begära en överprövning av åtalet, en mycket ovanlig åtgärd, säger han.

Samtidigt väcks talan om förverkande av ekonomiskt utbyte av brott mot bolaget, skriver Åklagarmyndigheten. Enligt uppgift till TT krävs Telia på 2,6 miljarder kronor, alltså en del av den vinst bolaget gjort i Uzbekistan. De pengarna kan tas från den summa som amerikanska myndigheter enats med bolaget om att det ska betala, så några ytterligare böter eller förverkanden rör det sig inte om, enligt uppgift till TT.

I går tillkännagavs att Telia gått med på att betala 7,7 miljarder kronor till myndigheter i USA och Nederländerna på grund av mutorna. Telia betalade motsvarande 2,6 miljarder kronor i mutor i Uzbekistan, slog USA:s finansinspektion (SEC) fast. De gick till dåvarande diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova 2007–2010 för att kunna verka på den uzbekiska marknaden.

En rapport som Telia lät beställa visade att oetiska eller olagliga affärer även hade gjorts i fler länder i regionen. Efter skandalerna beslutade man sig för att lämna hela området, men det har hittills gått trögt.

– Det är positivt att åklagaren kommit med ett besked, det har alla väntat på, säger Telias styrelseordförande Marie Ehrling angående åtalet mot de tre tidigare Teliaanställda.

Hon konstaterar vidare att det nu är upp till rättssystemet att göra sin prövning.

Annons

– Vi är inte en dömande instans. Vi är ett företag som har till uppgift att genomföra åtgärder som är till företagets bästa, säger Marie Ehrling.

– De bedömningar vi har gjort tidigare är att det inte är till företagets bästa att gå vidare i civilmål, säger Ehrling samtidigt som hon konstaterar att när rättsprocessen är klar öppnar sig juridiska möjligheter för företaget att göra nya bedömningar.

Hon konstaterar att det har begåtts ett brott mot amerikansk lagstiftning och nederländsk lagstiftning och att bolaget tar ansvar för det inträffade och nu ska betala bötesbeloppet.

– Det var inte bara oetiskt agerande utan företaget bröt mot lagar och förordningar, säger Marie Ehrling.

Sedan mutaffärerna i Uzbekistan blev kända har Telia arbetat mycket med att på olika sätt hindra att en liknande situation ska hända igen, enligt Ehrling.

– Det är ansenliga belopp vi lagt på den här soppan. Vi kan konstatera att det inte varit en bra affär för aktieägarna med den här etableringen, säger vd Johan Dennelind i en intervju med TT.

TT: Hur kan ni säkerställa att det här inte händer igen?

– Vi har gjort allt vi kan för att undvika att den här typen av fel och brott inte sker igen. Vi har ett rigoröst compliance program. Men vi kan aldrig garantera att vi aldrig kommer att göra fel igen, men vi har minimerat risken, säger Dennelind.

TT: Hur tror ni att synen på Telia förändrats av den här historien?

– Vi måste komma ihåg att de här händelserna initierades för tio år sedan. Vi har ett annat sätt att arbeta på i dag och vi har lärt oss mycket på den här resan. Vi har ändrat kultur och ledarskap i bolaget, säger Marie Ehrling.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons