1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Modejätten vill hjälpa lokala handeln – Boråsföretaget gör jobbet

Centiro växer i krisen. Nu hjälper de modejätten Zalando att ge lokala handlare en gratis plattform på nätet.
Niklas Hedin, vd på Centiro.
Foto: Sanna Tedeborg

Den internationella onlinebutiken Zalando har varit kund hos Boråsföretaget Centiro i flera år. De arbetar nu tillsammans med projektet Connected retail, som drogs igång innan coronakrisen. Det syftar till att skapa ökad hållbarhet och möjlighet för mindre handlare att nå ut via nätet.

Sedan kom viruset och rörelserestriktionerna.

– Det blev uppenbart att de lokala butikerna tappade otroligt mycket av sin omsättning, konstaterar Niklas Hedin, vd på Centiro.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Normalt när en butik ansluter sig till Connected retail så betalar handlaren en summa för att sälja över Zalandos plattform, som ett skyltfönster man hyr in sig i. Men på Zalandos initiativ skippar man nu avgifterna för tjänsten och utbetalningarna ökar i frekvens så att butikerna får betalt varje vecka, för att öka deras chanser att klara krisen.

Connected retail används än så länge i Holland och Tyskland.

– Vår roll är nu att accelerera den här satsningen och nå ut på fler marknader. Målet är ju att färre butiker ska gå under, säger Niklas Hedin.

Det är dessutom bara ett av flera coronarelaterade projekt som Centiro just nu arbetar med. Niklas Hedin konstaterar att första fasen är förbi ute hos företagen, där man mest fokuserade på att skapa lösningar som fungerade trots att människor inte rörde sig ute i samhället. Nu ser de, i fas två, att företagen tar det ett steg längre.

– De som har ork och kraft driver väldigt stora omställningar just nu. Den här krisen accelererar en förändring som redan varit på gång. Att lyckas fånga sin marknad blir en fråga om överlevnad – det är en brutal effekt som vi kan se av det här.

Niklas Hedin konstaterar att det nu sker strukturförändringar i marknaden som vi kommer få leva med även när krisen är över. För Centiro innebär det jobb – och mer jobb.

– Vi anställer allt vad vi orkar. Vi har en kraftig tillströmning av projekt. På det sättet känns som att vi lever på en annan planet.

Centiro har globalt drygt 300 anställda, varav 210 i Borås. De räknar med att anställa ytterligare 50 personer under året.

– Den omställningen som vi ser nu kommer inte att rulla tillbaka, utan bara öka i hastighet.