1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Borås fyller modescenen i Berlin med design från hela Europa

Vad har Berlin fashion week med Borås att göra? En hel del, ska det visa sig. I juli anordnar nätverket ACTE, där Borås innehar ordförandeposten, en designtävling där. Tre av finalisterna har dessutom kopplingar till Borås.
Mia Claesson, näringslivsutvecklare och ansvarig för tävlingen Rebelpin, och Nelly Hayek, koordinator för ACTE i Borås.
Foto: Agnes Westberg

Detta är inte första gången som nätverket ACTE anordnar en designtävling, däremot har evenemanget varit pausat sedan 2016. Ett omtag har gjorts och ett nytt koncept har tagits fram – men syftet är dock detsamma:

– Målet är att sätta unga designers på kartan och ge dem en arena där de kan träffa människor som kan ta dem vidare på marknaden, säger Nelly Hayek, koordinator för ACTE på näringslivsenheten på Borås Stad.

Tävlingen Rebelpin fashion award äger rum under Berlin fashion week, den 3 till 7 juli. Juryn är ny för i år, och består av stora namn inom modebranschen. Sveriges representant är Anna Appelqvist, brand manager på Gina tricot, och i juryn finns även representanter från Spanien, Portugal, Tyskland, Polen och Italien.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Det är tunga namn som sitter i juryn, säger Mia Claesson, näringslivsutvecklare med ansvar för designtävlingen.

Hon berättar att de fick in ett 30-tal ansökningar från hela Europa. Tio finalister har valts ut, där fem är studenter och fem är entreprenörer som nyligen startat sin designkarriär.

Tre vinster ska delas ut. I entreprenörsklassen får vinnaren 5 000 euro, medan vinnaren i studentklassen får 2 500 euro. Vinst delas också ut i ytterligare en kategori, där allmänheten kan rösta på de olika finalisterna genom en hemsida. Den vinnaren får ett pris på 1 000 euro.

– Man kan rösta från den 5 juni. Tre outfits från varje designer kommer att publiceras på hemsidan, säger Mia Claesson.

Tre av finalisterna är svenskar som har anknytning till Borås, och de tävlar alla i entreprenörsklassen. Det är Emelie Svensson, som kommer från Malmö och har läst design i både Paris och Berlin, Carolina Rönnberg, som kommer från Vilhelmina och har läst design i Borås, samt Malin Busck, som kommer från Malmö och har läst design i Borås och Malmö, som är med och tävlar om vinsten.