Annons

Mikael Hermansson: Vad vill Fritt näringsliv egentligen?

Fanns hetskampanjen mot Annie Lööf med som merit när Fritt näringsliv utsåg Muf-ordföranden Benjamin Dousa till ny vd för Timbro?
Mikael HermanssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 maj 2020
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
2016 valdes Benjamin Dousa till Muf-ordförande. Nu blir han ny vd för tankesmedjan Timbro.
2016 valdes Benjamin Dousa till Muf-ordförande. Nu blir han ny vd för tankesmedjan Timbro.Foto: Björn Lindgren/TT

Under Karin Svanborg-Sjövall har Timbro gjort en resa som lett fram till en mer intellektuellt präglad politisk debatt. Samtidigt har förlaget gått från sömnigt ointressant till irriterande piggt under Andreas Johansson Heinö. (Det omdömet är inte bara färgat av det faktum att Heinö är en uppskattad krönikör på BT:s ledarsidor). I Jakob Lundberg har Timbro dessutom en respekterad ekonom av rang som inte kan rundas eller avfärdas med hänvisning till partipolitisk hemvist eller sympati.

Nu har ägarstiftelsen Fritt näringsliv utsett avgående Muf-ordföranden Benjamin Dousa till ny vd. Visserligen har han tidigare publicerat sig på förlaget med sin uppmärksammade ”Snöflingorna faller över Husby”, men valet motiverades av stiftelsens ordförande Urban Bäckström med att Dousa är ”en driven ledare och en erfaren debattör”.

Annons

Onekligen har 27-åringen varit aktiv i debatten, och detta med att leda ett politiskt ungdomsförbund kräver säkert vissa ledaregenskaper. Men att träda in i rollen som vd i en organisation som står och faller med sitt intellektuella kapital är en helt annan sak. Då är det rimligare att uppfatta rekryteringen av Dousa som uteslutande politisk. Ty en person som beskriver sig som ”numera höger istället för liberal” har naturligtvis också en agenda som förklarar varför den distinktionen är viktig.

Men hur står det egentligen till med förmågan och inte minst viljan att vårda och utveckla en organisation som lever på sin öppenhet och bredd om samma person ena dagen minglar med Sverigedemokraternas ungdomsförbund och nästa driver och eldar på hatkampanjer mot exempelvis centerledaren Annie Lööf?

Den sortens omdömeslösa agerande har väldigt lite att göra med verkligt ledarskap. Det är dessutom kontraproduktivt utifrån den vidare ambitionen att åter skapa förutsättningar för ett samlat borgerligt regeringsalternativ. Det är annars vad Dousa säger sig ha som mål för att gå till Timbro, att ”borgerligheten behöver en nystart. Borgerligheten är till viss del splittrat och i spillror. Vi behöver kratta ihop det. Alltifrån partierna till akademin och näringslivet”. (Svd 15/5)

Det är här det blir dubbelt och inte så lite tvetydigt. Den som vill skapa underlag för att ”kratta ihop borgerligheten” måste avkrävas större precision än så. Partipolitiskt torde det dessutom krävas ett entydigt svar om det är Alliansen som avses eller det konservativa block som Sverigedemokraterna har anslutit Moderaterna och Kristdemokraterna till?

Den frågan ska dock Fritt näringsliv svara på. Om målet med tillsättningen av Benjamin Dousa är att Timbro ska bli ett medel för det senare, vore det mycket, mycket beklagligt.

Annons
Annons
Annons
Annons