Annons

Trump har passerat ännu en gräns

Publicerad 17 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Egentligen borde ingen förvånas, men USA:s president Donald Trump har en förmåga att leva upp till alla negativa förväntningar. Mötet med Putin i Helsingfors var ett nytt och skrämmande lågvattenmärke.

Trump och Putin under måndagens toppmöte i Helsingfors.
Trump och Putin under måndagens toppmöte i Helsingfors.Foto: Heikki Saukkomaa

Inför arbetsbesöket i Storbritannien i förra veckan var de så låga att allt talade för att han med de enklaste av medel borde ha kunnat slå världen med häpnad även med ett minimum av statsmannamässighet. USA:s vänner i EU, Nato och övriga världen begär inte mycket. Men så blev som bekant inte fallet. Den här gången heller.

Annons

Att kalla Trump för en vulgär tölp är naturligtvis alldeles för enkelt och fångar inte heller vidden av den skada han åstadkommer genom sitt agerande. Likt en fiskmås vid en rastplats längs E6:an i sommarhettan skränar han och skitar ner, och gör på så sätt livet svåruthärdligt för alla i närheten. Sällan har en brittisk monark och en premiärminister varit mer tacksamma för att se en amerikansk president lämna landet.

Aldrig har en brittisk premiärminister varit så tacksam över att se en amerikansk president lämna.
Aldrig har en brittisk premiärminister varit så tacksam över att se en amerikansk president lämna.Foto: Pablo Martinez Monsivais

Att de amerikanska väljarna valt en motbjudande människa för att leda den enda supermakten får de själva ta ansvar för. På samma sätt måste stabila demokratier gemensamt och vart och ett för sig ta sitt ansvar för att Trumps ögonblickliga förgripligheter inte leder till permanenta relationsproblem. Det kommer snart nya val.

Men det finns gränser. En sådan har Donald Trump nu överträtt med hästlängder.

Även förväntningarna inför toppmötet med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors var låga. Men inte ens den mest skeptiskt inställde hade kunnat förvänta sig att USA:s 45:e president skulle – direkt och indirekt – ge den auktoritäre despoten sin välsignelse för det mesta som världen anklagar honom för.

New York Times reporter Julie Hirschfeld Davis kunde i sin artikel från presskonferensen sedan konstatera att det Trump sagt tycktes oskyldigförklara Ryssland för allt från datorhackning i presidentvalet, ockupationen av Krim, kriget mot Ukraina och rentav även giftgasattackerna i Syrien. Föga förvånande kunde Rysslands utrikesminister Lavrov sedan skicka ut Trumps ord från presskonferensen med den lilla kommentaren ”vi håller med”.

En annan tolkning är att det USA:s president egentligen var ute efter var att att sida vid sida med Putin kunna säga till sitt eget justitiedepartement och till FBI att anklagelserna och utredningarna om huruvida Trump hade hjälp av ryska myndigheter för att vinna presidentvalet bara var en ”häxjakt”. Det var i alla fall så han själv uttryckte det på twitter samma dag.

Det enda bevis han hade som skulle kunna styrka detta var att Putin själv sa att så inte var fallet. Vilket föranledde många arga kommentarer, inte minst från ledande demokrater i USA:s kongress som undrade vilken hållhake som Putin har på Trump. Andra talade i mer eller mindre öppna ordalag om förräderi. Ytterligare några om enastående naivitet, vilket är vad bilden exemplifierar med all önskvärd tydlighet.

Vad hade hänt om USA:s 35:e president John F Kennedy varit lika godtrogen när Putins företrädare, Nikitia Chrusjtjov, lät installera kärnvapenrobotar på Kuba 1962?

Tänk om Kennedy varit en lika godtrogen president som Trump.
Tänk om Kennedy varit en lika godtrogen president som Trump.Foto: Twitter
Annons
Annons
Annons
Annons