1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sten Tolgfors: Nytt landskap ger nya möjligheter för Allianspartierna

Efter ett antal år med anti-politiska strömningar och populistpartier på frammarsch visar Coronakrisen hur viktig politiken och seriösa partier är.
En bra bild av dagens politiska landskap. Och dessutom en av få där alla partiledare för den forna Alliansen förekommer samtidigt. BT:s krönikör Sten Tolgfors ser nya möjligheter för ett nytt ”alliansmedvetande” mellan de borgerliga partierna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det duger inte med att skylla på ”etablissemanget” när sjukvården måste stärkas. Det förslår inte mot Corona att peka på människors ursprung som Sveriges problem. I pandemin krävs seriösa politiker och partier som förmår att leverera skarpa förslag, som på riktigt kan ta Sverige genom krisen.

Dagens krönikör:

Sten Tolgfors

är före detta försvarsminister och handelsminister, och numera verksam som konsult.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det kommer att ta tid innan hanteringen av Coronapandemins akuta skede kan utvärderas. Men redan nu kan konstateras att ekonomin och arbetslösheten kommer att vara politiska frågor av mycket stor betydelse de kommande åren.

Detta passar moderaterna och socialdemokraterna bättre än de senaste årens populistiska nedmalning av partier och politiskt ledarskap.

Socialdemokraterna stiger för närvarande starkt i opinionsmätningarna, när människor ställer sig bakom den som leder landet i krisen. Den långsiktiga opinionseffekten av Coronapandemin kommer dock att avgöras av hur allvarliga krisens hälsomässiga följder blivit när de väl kan summeras, liksom av de ekonomiska effekterna av pandemin och dess hantering.

Ekonomins betydelse har moderaterna insett och lanserar förslag för att redan nu göra mer för företagande och jobb. Regeringen lär sannolikt också få vandra den vägen. Vi har inte sett det sista krispaketet ännu, inte ens det sista i den första omgången av ekonomiska krispaket har nu levererats.

quote
Om denna förändring av det politiska landskapet, från fokus på migration och SD till fokus på ekonomi och jobb består, så kan det över tid öppna nya samarbetsmöjligheter i riksdagen för de forna Allianspartierna.

Vart Sverigedemokraterna tar vägen politiskt vet ingen. Partiet trivs inte när det krävs egna genomförbara politiska förslag för att vara relevant och det inte förslår att kritisera andra för deras förslag. Om SD fortsätter att tappa i opinionen kan det öppna för de övriga partierna att skapa helt andra samarbeten och koalitioner än de nuvarande efter nästa val.

Brott och migration är nu fråga 4 och 8, när väljarna rankar de områden som de anser vara viktigast. Vården är fråga nummer 1, ekonomin nummer 2 och utbildning är fråga nummer 3. Arbetslösheten stiger samtidigt snabbt som prioriterad fråga för väljarna.

Såväl migrationspolitiken som synen på SD splittrade Alliansen och sakskillnaderna består. Men den betoning av ekonomi och jobbpolitik som väljarna nu vill se och som situationen kräver kan leda till att Allianspartierna finner en mer gemensam syn. Om denna förändring av det politiska landskapet, från fokus på migration och SD till fokus på ekonomi och jobb består, så kan det över tid öppna nya samarbetsmöjligheter i riksdagen för de forna Allianspartierna.

Såklart finns kvardröjande känslor, som talar emot ett nytt samarbete och om splittringen anses för djup kan möjligheten naturligtvis avfärdas. Men de politiska skillnader som var så definierande och fungerade så splittrande inom Alliansen kan komma att tonas ner när väljarna begär att partierna skall driva politik för att få fart på den ekonomiska tillväxten och skapa förutsättningar för fler växande företag och fler jobb. Den ekonomiska politiken har inte varit källa till större splittring.

Centern och Liberalerna har ett budgetsamarbete med regeringen som begränsar dem, men det kommer inte att vara för evigt. 73-punktsavtalet har hamnat i skuggan av Coronakrisen.

Det förändrade politiska läget, nygamla dominerande frågor och väljarnas krav kan skapa ett politiskt landskap där de forna Allianspartierna kan upptäcka att de naturligen finner varandra i tunga ekonomiska sakfrågor.

Sverige står inför en ekonomisk situation där konkreta och genomförbara reformer för företagande och jobb är nödvändiga.