1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jöran Svahnström: Klimatet – inte invandringen – avgjorde valet

Danmark får en ny socialdemokratiskt ledd regering. Hur den kommer att vara sammansatt går inte att säga innan rösterna räknats klart och räknats om.
Mette Frederiksens socialdemokratiska parti vann valet. Men hur en s-regering kommer att vara sammansatt återstår att se.
Foto: RenÈ Sch¸tze, RenÈ Sch¸tze

Ty onsdagen bjöd på en sällsynt skådad valrysare där det länge var osäkert om Kristdemokraterna och/eller Stram Kurs skulle komma in. Nye Borgerlige klarade spärren och blir nu en starkt invandrarkritiskt parti till höger om Dansk Folkeparti som gjorde ett katastrofval.

Sensationellt nog blev det något av ett klimatval i Danmark. Tacka Greta-effekten för det!

Greta Thunberg besökte Danmark för några veckor sedan och mottogs som en stjärna. 30 000 gick på gatorna för att följa Greta i en klimatmarsch. Klimatet har annars inte varit en riktigt stor fråga här i landet sedan 1985 då man sa nej till kärnkraft. Därefter ägnade sig klimataktivisterna åt att försöka få Barsebäck på den svenska sidan av Sundet stängt. Det lyckades slutligen 2005 då danska politiker lurat sina svenska kolleger med att försäkra att haschhandeln i fristaden Christiana skulle stoppas. Idag är Barsebäck väck medan det bolmas som aldrig förr i Pusherstreet.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Jag har dock tyckt mig se ett - denna gång - uppriktigt klimatengagemang hos politikerna. Hur mycket det är värt efter valdagen vet vi inte. Men för första gången är det inte invandrare och pensioner som stått högst på dagordningen.

Detta bidrog säkert till att vågskålen vippade över till den röd-gröna sidan.

Nu ska Mette Frederiksen, 42, leda landet. Eller i alla fall regeringen. Hon har visserligen tidigare varit såväl arbetsmarknads- som justitieminister men ingen vet hur hon klarar att hantera en storm. Till exempel en terrorattack.

Mannen hon besegrade - Lars Løkke Rasmussen, 55 - har däremot prövat allt. Han blev statsminister mitt under en mandatperiod då Anders Fogh Rasmussen 2009 försvann till jobbet som generalsekreterare för Nato. När Løkke skulle testas i ett val (2011) förlorade han till Helle Thorning-Schmidt som därmed gav socialdemokraterna sin första kvinnliga statsminister.

Lars Løkke försäkrade henne att hon bara hade nycklarna till regeringskontoret till låns. Och han tog dem tillbaka 2015. I hans ficka har de så legat till - nu.

Att "lille Lars från Gråsten" lyckades vinna valet 2015 och få väljarnas förtroende var egentligen en sensation i sig. Han hade så många stora och små skandaler i bagaget; diskoteksbesök på landstingets räkning (när han var borgmästare), lyxresor, hotellvistelser under falskt namn, gigantiska klädinköp på partiets bekostnad och extrautgifter för rengöring av hotellrum där han (likt drottningen) smygrökt.

Men danskarna är inte långsinta. De gillar politiker som liknar dem själva; lite slarviga, lite törstiga och röksugna.

Nu är det emellertid slut och Lars Løkke Rasmussens storhetstid i dansk politik är förbi. Venstre kommer inom kort att få en ny partiledare. Det har länge mullrat en del i kulisserna där de mer foträta partiföreträdarna tröttnat på sin ordförande. Nu finns chansen till en omstart. Men vi är många som kommer att sakna den klurige politiske räven Lars Løkke Rasmussen.

Helt sjukt, som ungdomarna säger, är förstås att enmanshären mot islam ("släng ut alla muslimer ur Danmark") - Rasmus Paludan och Stram Kurs (bara namnet ger en kalla kårar) - visade sig ha så många sympatisörer.

Jag ser att svenska förståsigpåare ser Stram Kurs framgång som ett tecken på att något är helt galet i Danmark. "Stram Kurs är en logisk slutpunkt på två årtionden av speciallagar, systematisk principlöshet och trakasserier av hela befolkningsgrupper", påstås det.

Jag menar att det nog är att ta i. Obehagliga partier till höger och vänster finns i alla länder. Det är bara så att i Danmark är spärrgränsen för at komma i parlamentet blott två procent. Det är demokratins pris.

Nu ska Stram Kurs fortsatt bekämpas. Det ska nog Danmarks anständiga partier klara av.

Låt mig avsluta med två kuriosanoteringar från det heta danska valet som får en svensk betraktare att konstatera att det sannerligen finns skillnader mellan våra båda länder:

1) Danskarna - både väljare och politker - har klagat högljutt över den förment långa varrörelsen - fyra veckor. I Sverige tragglas det som bekant i halvårsvis innan valdagen...

2) Jag har vid flera tillfällen hört public service-kanalernas journalister säga att de vill medverka till ett högt valdeltagande. Det låter ju fint... Men journalisternas uppgift är att skildra vad som sker, inte att försöka påverka exempelvis lusten att rösta.