1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Strandhäll bör avgå frivilligt

Hanteringen av Försäkringskassans förra generaldirektör Ann-Marie Begler kan stå socialminister Annika Strandhäll dyrt. Under torsdagen väckte Moderaterna en misstroendeförklaring mot henne i riksdagen.
En belastning för partiet. Socialminister Annika Strandhäll bör efter sitt sätt att hantera Försäkringskassans förra generaldirektör Ann-Marie Begler avgå frivilligt.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Annika Strandhäll hävdar att det upprepade gånger kommuniceras att regeringen saknade förtroende för Ann-Marie Begler i hennes roll som generaldirektör, och att beslutet att skilja henne från sin tjänst skedde i samförstånd. Begler däremot, menar att hon över en natt fick veta att att förtroendet saknades och därefter fick sparken.

Ungefär så kan den uppmärksammade Begler-affären sammanfattas. Men rimligen bör den istället kallas Strandhäll-affären, åtminstone utifrån vad som framkommit den senaste tiden.

Själva kärnan i frågan är större än meningsskiljaktigheterna om hur själva avsättningen gick till. Hade petningen i själva verket sin grund i politiska hänsyn?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Blotta misstanken om att myndigheter skulle pressats av en minister, eller att det handlar om politiska motiv för att göra sig av med en person vars insatser riskerar att drabba regeringen opinionsmässigt, är allvarlig. Mycket tyder nu på regeringen tog en lätt utväg ur den djupt inflammerade LSS-debatten när Strandhäll sparkade Begler. Socialdemokraterna ville inte ha beskyllningar för hjärtlöst agerande i valrörelsen.

Det politiska trycket från oppositionen och från samhället i övrigt var betydande. Det är begripligt eftersom LSS är den stora frihetsreform som i allt väsentligt gör livet lättare för samhällets mest utsatta. För många innebär det rentav skillnaden mellan liv och död att kunna räkna med sådant som hjälp med sondmatning och andning som en mänsklig rättighet.

Försäkringskassan följde regeringens direktiv och tolkade två rättsutlåtanden på ett sätt som bokstavligen minskat många svenska medborgares livschanser dramatiskt. Så ja, naturligtvis ville regeringen slippa den politiska pressen. I det läget var det lätt att göra sig av med en alltför effektiv generaldirektör.

De senaste dagarna har också vittnesmål om att den version av uppsägningsförfarandet som Ann-Marie Begler fört fram är den riktiga. Ett brev från en tidigare långvarig medarbetare och internrevisor på Försäkringskassan, Tamas Osvath, har inkommit till KU. Osvaths vittnesmål stödjer Beglers version. Han menar att Strandhäll far med osanning och att det fanns politiska orsaker till avskedandet.

Moderaterna meddelar nu att de väcker en misstroendeförklaring i riksdagen, som också Kristdemokraterna ställer sig bakom. Sverigedemokraterna lär ansluta sig till Ulf Kristerssons initiativ: ”Om inte Strandhäll lyckas leverera en väldigt klargörande version nu som ställer saken i ett annat ljus, så har jag svårt att se att vi kommer landa i någon annan slutsats än att vi stödjer misstroendeförklaringen”, var SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlssons kommentar.

Om Centerpartiet och Liberalerna ansluter sig till de forna Allianskamraterna återstår att se. Det vore ett rimligt ställningstagande, inte minst med tanke på den svidande kritik som både C och L riktat mot regeringen för att svika om LSS.

Det finns en annan lösning. Istället för att fortsätta klamra sig fast vid ministertaburetten, och med en version av händelserna som allt färre tror på, borde Strandhäll svälja stoltheten och avgå frivilligt.