1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

PJ Anders Linder: Brott även mot det politiska förnuftet

Det finns många goda skäl för regeringen att ge brottsbekämpningen högsta prioritet.
STOCKHOLM 20190911Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anländer till Rosenbad för riksdagspartiernas samtal om gängkriminaliteten.
Foto: Jonas Ekstrˆmer/TT

För det första är det statens allra mest grundläggande uppgift att värna medborgarnas säkerhet mot yttre och inre hot.

För det andra är hög brottslighet en plåga för alla människor i ett samhälle. Naturligtvis är det värst för dem som drabbas personligen. Men redan kunskapen om vad som har hänt många andra och oron för att familjemedlemmar, vänner eller man själv ska råka lika illa ut leder till försiktighet, anpassning och kringskurna livsmönster. Att skydda medborgarna mot brott är en av de saker som staten kan göra för att öka deras frihet.

För det tredje finns enkla politiska motiv. Ifall regeringen inte upplevs ha brottsligheten under kontroll får den inte så stora chanser att nå ut med budskap i andra ärenden. Människor prioriterar sin säkerhet högre än det mesta. Privata arbetsförmedlingar, höghastighetståg och glesbygdsbidrag i all ära: om det inte fungerar med lag och ordning sjunker chansen dramatiskt för att folk ska bry sig på allvar om sådant.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Så det är inte förvånande att retoriken har skruvats upp till den grad att justitieministern lovar att mördare ska förföljas till världens ände och statsministern beskriver skjutningar som oacceptabla. Desto märkligare är att det mest sker i defensiv position när statsråden pressas med frågor.

Initiativet till breda överläggningar om gängbrottsligheten med andra partier gick på grund strax efter sjösättningen, eftersom man inte tog med Sverigedemokraterna och diskussionen snabbt kom att handla om detta i stället för sakfrågan. Regeringen bjöd inte in SD till samtalen. I gengäld bjöd man dem på ännu en utfrysningshistoria och ytterligare någon procentenhet i opinionen.

I regeringsförklaringen, som presenterades i förra veckan, kommer åtgärder mot våldsbrott och gäng först på sidan 16 av 19 – efter servicekontor, vindkraftverk och bankskatt. Formellt sett behöver inte placeringen spela någon roll, kan man invända, men ingen som lyssnade till statsministern i riksdagen kan ha fått intrycket att kampen mot den grova kriminaliteten är den fråga som hans regering sätter i topp på sin dagordning.

I statsbudgeten för 2020 finns nya resurser för polis och åklagare men inte i den storleksordning som skulle behövas, vilket har lett till att oppositionen kan trumma på om att regeringen hellre satsar på Miljöpartiets friår än på polisen. Kommunerna ges glädjebudskapet att de ska få ”lagstadgat ansvar” för att förebygga brott men det sägs inget om att öppna för kommunal polis.

Varför gör de så här? Det är inte gott att veta. Om regeringen fått för sig att lag och ordning är en högerfråga, som mest intresserar borgerliga väljare, lär verkligheten ha en rejäl överraskning i beredskap.

Eller har det trots all rapportering inte sjunkit in hur landet ligger? Att läget kan få en stram och erfaren bedömare som Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, att tala om ”inre väpnad konflikt” och att det statliga våldsmonopolet är hotat? Eller att ungdomsrånen har ökat med 75 procent från 2015 till 2018 och ser ut att fortsätta öka i år?

Att uppträda halvhjärtat inför detta är ett förödande misstag för varje politiker oavsett vilket parti hon kommer ifrån.