1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Öppna famnen för företagarna

Det borde vara enklare – inte svårare – att driva företag i Sjuhärad.
Varje år släpper Svenskt Näringsliv en rankning av kommunernas företagsklimat. I Sjuhärad är det Bollebygd och Vårgårda som imponerar.
Foto: Svenskt Näringsliv

Om det tidigare fanns goda skäl för Borås att snegla på Vårgårda vad gäller företagsklimat så är dessa skäl nu ännu mer uppenbara. När Svenskt Näringsliv under tisdagen presenterade sin årliga företagsrankning hamnade Vårgårda kommun på fjärde plats i hela landet, vilket är den kommun i Västra Götalands län med bäst företagsklimat.

Rankningen görs varje år och baseras främst på företagares egna uppfattningar om företagsklimatet. Bemötandet som företagare får av beslutsfattare och tjänstemän ute i kommunerna kan därför inte betonas nog.

Även i Bollebygd har man insett värdet av företagande som nu tar ett rejält kliv framåt. Jämfört med i fjol har kommunen klättrat 37 placeringar uppåt och landat på 108:e plats av landets 290 kommuner. I Tranemo och Svenljunga går det också uppåt, om än i långsammare takt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Annat är det i Borås, Ulricehamn och Marks kommun där samtliga går nedåt i rankningen. Borås tappar tre placeringar, Ulricehamn fem och Marks kommun femton. Det räcker inte ens på långa vägar med tanke på den nytta som företagande innebär för samhället i stort.

Företagande skapar nya jobbtillfällen och bidrar till den gemensamma välfärden. Det är därför viktigt att företagare får de förutsättningar de behöver för att växa. Visst finns regelverk och skatter som gör det mer krångligt och olönsamt att driva företag och som i första hand är en nationell fråga bortom kommunernas kontroll. Men det finns mindre aspekter som kommunerna ska stå för. En liten, men viktig, del är bemötandet. Företagare borde välkomnas med öppna armar – inte skepticism.