Annons

Ny tilltro kräver tålamod

Det är knappast förvånande att såväl företag som hushåll är synnerligen framtidsskeptiska. Det ligger i sakens natur att så sker i vad som kan liknas vid ett undantagstillstånd.
Ledare • Publicerad 23 april 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Dagligvaruhandeln – en bransch som det går bra för trots coronaviruset.
Dagligvaruhandeln – en bransch som det går bra för trots coronaviruset.Foto: Henrik Montgomery/TT

Tvärstoppet i konjunkturen hänger samman med coronapandemin, vars omfattning och spridning blev större och gick snabbare än vad som först ens gick att ana. I dag vet vi bättre.

När Konjunkturinstitutet presenterade april månad barometerindikator, i vilken svenska företag och hushåll får ge sin syn på det ekonomiska läget, visade den på det kraftigaste någonsin. 5000 svenska företag och 1500 hushåll utgör en god riktningsvisare. Tillverkningsindustrin. detaljhandeln, tjänstesektorn och många hushåll har dragits med i lavinen.

Annons

För tillverkningsindustrin är det de svaga produktionsplanerna som spökar. Vad ska tillverkas om efterfrågan helt har stannat av – om än bara för ögonblicket? Tjänstesektorn ser nattsvart på framtiden.

Dagligvaruhandeln däremot, går så bra att det går att tala om strålande tider, härliga tider. Den symboliskt laddade inledningen på coronakrisen i Sverige handlade om en ström av kunder som hamstrade toalettpapper och handsprit i småförpackningar. Men de handlade också annat och fyllde på i skafferier och förråd. Livsmedelshandeln var också snabb med att anpassa sig till de nya villkoren, med bland annat särskilda öppettider för känsliga grupper. Den sortens agerande gav god PR till hela branschen.

För hushållens del är det inte alls förvånande att förväntningarna på den näraliggande framtiden minskar. Klämda från två håll – rädslan för att drabbas av covid-19 och rädslan för att drabbas när konjunkturen störtdyker och normaltillståndet på arbetsmarknaden mest av allt handlar om korttidsavtal, permitteringar, varsel och uppsägningar och arbetslösheten snart tecknas i tvåsiffriga tal.

Det finns ingen anledningen att linda in frågan: Vad krävs för att barometern ska peka uppåt igen?

Det är med det ekonomiska humöret som med den svenska strategin för att hantera coronapandemin inom landets gränser – det gäller att platta ut kurvorna. Stora ras är skrämmande, snabba uppgångar är visserligen glädjande men också laddade med ovisshet. En långsammare, mer utdragen återhämtning har vad avser konjunkturen och tilltron till framtiden därför sina givna fördelar.

Så vad som behövs i övermått just nu är utöver en god prognos på smittspridningens minskning en god egenskap – tålamod. Och minns följande: Det som orsakat dagens historiska lågtryck är något övergående.

Tålamod, som sagt.

Mikael HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons