Annons

Lars Näslund: Vem bryr sig om Ryssland när man kan tjata om Hillary?

En av Donald Trumps rådgivare i valrörelsen, George Papadopoulos, har erkänt för specialåklagaren Robert Muellers förhörsteam att han tidigare ljugit för FBI. Kommer någon av De Troende att bry sig?
Lars Näslund
Ledarkrönika • Publicerad 30 oktober 2017
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Denna tweet skickade Donald Trump på måndagseftermiddagen, svensk tid.
Denna tweet skickade Donald Trump på måndagseftermiddagen, svensk tid.

Erkännandet är en central detalj i den omfattande utredningen om rysk påverkan på presidentvalet där Donald Trump vann och där Trumps egna eventuella beroenden av Kremls välvilja är i fokus allt sedan i våras, då utredningen tog fart.

Här lämnar Trumps tidigare kampanjledare Paul Manafort sitt hem i Alexandria utanför Washington för att inställa sig hos rättsväsendet, åtalad för tolv olika brott.
Här lämnar Trumps tidigare kampanjledare Paul Manafort sitt hem i Alexandria utanför Washington för att inställa sig hos rättsväsendet, åtalad för tolv olika brott.Foto: Andrew Harnik

I det material som – efter månader av nagelbitande tystnad – offentliggjordes i Washington på måndagsmorgonen, efter att bland andra Donald Trumps egen före detta kampanjchef Paul Manafort frivilligt överlämnade sig till rättsväsendet åtalad på tolv olika punkter, bland annat för att ha konspirerat mot USA, är uppgiften om Papadopoulus kontakter av särskilt intresse.

Annons

I förhören medger han att en rysk professor med nära relationer till regeringen i Moskva sju månader före valet lockat honom med att Kreml hade komprometterande uppgifter (”dirt”) om Hillary Clinton i form av ”tusentals e-postmeddelanden”.

Specialåklagaren Robert Mueller leder Rysslandsutredningen.
Specialåklagaren Robert Mueller leder Rysslandsutredningen.Foto: J. Scott Applewhite

Den ryske professorns namn avslöjas inte i de nu offentliga domstolshandlingarna. Men där framgår att Trump-rådgivaren introducerades för en kvinna som beskrevs som en ”släkting till Vladimir Putin” och för en person vid det ryska utrikesministeriet. Ett beslagtaget e-postmeddelande från kvinnan lyder ”vi ser alla mycket fram emot möjligheten till en god relation med Mr Trump”.

Uppgifterna i sig förvånar inte, utan snarare bekräftar de uppgifter om ryska statens dataintrång som underrättelsetjänsterna sedan länge vittnat om. Kommer de att få Donald Trumps ännu trogna fans att vända honom ryggen? Nej, vid det här laget vet vi att de är i det närmaste oemottagliga för vilken skrämmande information om presidentens agerande som än läggs på bordet.

Donald Trump slår som vanligt tillbaka. Trovärdigt? Det fungerar fortfarande på de flesta av hans gamla sympatisörer.
Donald Trump slår som vanligt tillbaka. Trovärdigt? Det fungerar fortfarande på de flesta av hans gamla sympatisörer.Foto: Pablo Martinez Monsivais

Strategin från Vita huset är givetvis att distansera Trump från såväl Paul Manafort som Papadopoulus. Trump själv skrev på twitter: ”Ledsen, men det här hände för många år sedan, innan Manafort var en del av min kampanj. Men varför är inte skurkaktiga Hillary och demokraterna i fokus???”

Ja, det är inte annat än att beundras över hur Trump, bland annat genom att förmå TV-kanalen Fox News att fungera som hans egen pr-byrå, lyckas få de egna trupperna att – snart ett år efter valet – fortsätta att tugga fradga över Hillary Clinton.

En inte oväsentlig del av skulden till detta bär demokraterna själva, som ännu inte är i närheten av att kunna bjuda ett samlat och genomtänkt motstånd inför 2020.

Annons
Annons
Annons
Annons