Annons

Johanna Grönbäck: När integriteten väger lätt är fantasin enda begränsning

Pandemin har isolerat oss från varandra – och samtidigt inneburit att allt mer känslig information om oss kan övervakas av andra.
Johanna Grönbäck
Ledarkrönika • Publicerad 4 maj 2020
Johanna Grönbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Se upp för allvetande stater och företag, inte minst nu i coronapandemins tid.
Se upp för allvetande stater och företag, inte minst nu i coronapandemins tid.Foto: Lennart Magnusson

Världens 5,2 miljarder smartphones finns i nästan var man hand och kan ge svar på vilka som blivit smittade av covid-19, var och hur. Härigenom går det även att ringa in vem som kan vara smittad.

Det är första gången som det finns förutsättningar att övervaka alla människor, hela tiden.

Dagens krönikör

Johanna Grönbäck

är statsvetare och kommunikationschef vid Ratio.

Annons

I Sverige tar Folkhälsomyndigheten hjälp av anonymiserade och aggregerade data från Telia för att se hur människor rör sig. Myndigheten har öppnat för att längre fram använda spårning av svenska mobiltelefoner för att se vilka som varit nära smittade.

Flera andra länder övervakar liknande information, men omfattningen och användningen varierar. Kina sticker ut med en regim respektlös mot människor också i icke-pandemiska tider. Nu övervakas mobiltelefoner noga och det ställs krav på människor att rapportera kroppstemperatur och övrig hälsa. Via övervakningskameror används ansiktsigenkänning för att följa smittade som sedan påtvingas isolering. Men övervakningen ökar även i demokratier. I Israel bevakas coronapatienter med samma teknik som i vanliga fall används för att bekämpa terrorism. I Sydkorea, som används som föredöme i den tyska debatten, övervakas bankkort och mobiltelefoner.

I Sverige har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap börjat samtala med Amazon om att kartlägga och lagra medborgares symptom. Man ska rapportera genom att logga in via Bankid.

Informationen är känslig i sig. Effekterna likaså. I Sydkorea har personer, trots säkerhetsåtgärder, identifierats och hängts ut. I Norge har brister i corona-appen ”Smittestopp” möjliggjort för kunniga att övervaka och spåra användarna, däribland de 17 ministrar som laddat ner appen.

Pandemin behöver akuta åtgärder, men också akuta åtgärder har långsiktiga effekter. I avvägningen hälsa mot integritet väger den senare ofta lätt. Viruset kan innebära en brytpunkt där redan utrullade åtgärder anses lika väl kunna användas för annat, som idén om allmänt förbättrad folkhälsa.

Varje dag utvecklas och förfinas tekniken. Om den personliga integriteten väger politiskt lätt riskerar fantasin bli algoritmernas enda begränsning. Risken är att man i nuvarande kris legitimerar en övervakning som fortsätter att expandera. Som till att exempelvis kunna följa vad som händer med ditt blodtryck och puls när du läser vissa nyheter. Vilken makt över dig själv har du då gett andra?

Tekniken är viktig för att lösa problem. Men den borde användas för att hjälpa människor att själva fatta informerade beslut, inte för att skapa allvetande stater och företag. Transparens, ansvarsutkrävande och möjligheter till nedmontering behövs – även under en pandemi.

Annons
Annons
Annons
Annons