1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Mina 5 tips för hållbart mode

Det är inte så kallade influencers flygresor som är miljöboven - det är kläderna de marknadsför.
Behöver du verkligen köpa en ny väska? Du kommer troligtivis hitta en snyggare, billigare och klimatsmartare på second hand.
Foto: /TT

För mig är Borås synonymt med mode. Det var här allt började. Sjuhäradsbygdens knallar blev så småningom framgångsrika textilfabriker. Men under 1950-talet kom tekokrisen som flyttade stora delar av produktionen till länder i Asien. Även om detta slog hårt mot Borås skulle det inte dröja länge innan vi återhämtade oss genom att i stället ligga i framkant med företag som visade vägen inom e-handeln.

Alla var globaliseringens vinnare. Så brukade den liberala berättelsen låta. Fattiga kvinnor i utvecklingsländer fick en fot in i arbetsmarknaden och väst kunde nu fokusera på innovation och ny, avancerad teknik. Alla fick det bättre - förutom klimatet.

FN:s handelsorgan Unctad menar klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flygen och sjöfarten ihop. Den genomsnittliga svensken köper 13 kilo kläder och slänger 8 kilo varje år. Modeindustrin överproducerar i snitt ett och ett halvt plagg för varje plagg som säljs. Och vad gäller textiler i stort slängs 200 ton dagligen - bara i Sverige, och det mesta bränns upp.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det är hundratals ton som hade kunnat bli någons nya favoritklänning. Med andra ord är behovet av cirkulärt mode skriande och nedan kommer mina bästa tips.

1. Släng aldrig textiler. I nästan alla klädvaruhus kan du lämna påsar med textiler (oavsett skick) som företagen kan återanvända till nya plagg utan att klimatet tar stryk.

2. Shoppa secondhand. Måste du köpa en sprillans ny väska i butik? Nej, det måste du inte. Sannolikheten är större att du hittar en snyggare och billigare i en second hand-butik.

3. Storstäda garderoben regelbundet. På så sätt får du bättre uppsikt över vad du har i garderoben och de gamla favoriterna kan väckas till liv igen.

4. Köp inte mer än vad du behöver. Denna regel hänger ihop med föregående. Genom att ha bättre koll på vad du redan har hemma undviker du att köpa fler onödiga plagg. Din plånbok kommer att tacka dig!

5. Hellre rea och outletvaror än ordinarie sortiment. Rea- och outletvaror är företagens rester och det finns ofta något som passar alla former och smaker.

Influencers, personer vars levebröd är att marknadsföra sin livsstil på sociala medier, har fått mycket kritik för sina resevanor. Under året har konton skapats på Instagram som syftar till att kartlägga och skambelägga influencers flygande. Men det är inte flygresorna som är problemet - det är kläderna.

Trots att vi gör oss av med mer kläder än vi använder fortsätter vi att lockas till att konsumera mer än nödvändigt. Det är långt värre än människans flygvanor.