Annons

David Lega: Förödande om Brexit skadar företagsklimatet

Stora osäkerheter, coronakris och dessutom Brexit. Därför är det nu mer angeläget än någonsin tidigare att skapa ett gott och företagarvänligt samhällsklimat, skriver David Lega (KD)
David Lega
Mitt Europa • Publicerad 16 juni 2020
David Lega
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska känna pressen: Det vore förödande om Brexit genomförs så att svensk handel och företagsamhet drabbas.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska känna pressen: Det vore förödande om Brexit genomförs så att svensk handel och företagsamhet drabbas.Foto: Rui Vieira

De senaste årens överlag positiva, världsekonomiska utveckling har sannerligen gynnat det svenska och, inte minst, det västsvenska exportundret. Denna tid har emellertid även präglats av osäkerheter i världsekonomin, såsom amerikanska handelstullar som föranlett blixtsnabba gensvar från såväl Europa som Kina. Med ett upptrappat handelskrig runt hörnet så drabbades vi dessutom av en pandemi som saknar motstycke i modern tid. Och med den farsoten kom permitterad arbetskraft, varsel och, i många fall, företag i konkurs.

Mitt Europa

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Och bakom ett annat hörn väntar ytterligare en stor utmaning för EU: utträdesavtalet med Storbritannien, som måste ros i hamn innan årets slut. Förhandlingarna är redan tuffa och det blir alltmer uppenbart att kompromissviljan är begränsad. Denna oförutsägbarhet späder på en redan stor oro i näringslivet och på finansmarknaderna.

Annons

Som Sveriges största exportör av varor så har Västra Götaland all anledning att oroa sig. Med Storbritannien som Sveriges femte största land för varuexport och fjärde största för varuimport så innebär det osäkra förhandlingsläget en riskfylld tillvaro för regionen. I synnerhet som svensk varuexport i hög grad utgörs av industrivaror som fordon och maskiner, varav en stor andel tillverkas i Göteborg.

Västra Götaland är också sårbart då hamn- och skogsindustrierna står för stora delar av den export som löper stor risk att drabbas av en så kallad ’hård’ Brexit. För Borås del så riskerar staden att åka på en rejäl käftsmäll om utträdesavtalet skulle kommat att missgynna textil- och modebranschen, som under senare år ökat sin export till Storbritannien.

”Drabbas våra företag så drabbas vår hälso- och sjukvård – drabbas våra företag så drabbas vi alla.”

Vi lever i en tid som på många vis är påfrestande, såväl för svenska och västsvenska företag som för vårt välstånd och vår välfärd. Redan innan pandemin gick vår hälso- och sjukvård på knäna. Detta är också en sektor som till största delen finansieras genom våra regionala och kommunala skattsedlar.

I Borås står företagen och deras anställda för drygt hälften av de kommunala skatteintäkterna. Det blir därmed tydligt hur våra företag och entreprenörer utgör själva ryggraden i samhällsekonomin, liksom vilka enorma risker politiska beslut som påverkar näringslivet negativt innebär – för hela vårt samhälle.

Drabbas våra företag så drabbas vår hälso- och sjukvård – drabbas våra företag så drabbas vi alla.

Därför är det nu mer angeläget än någonsin tidigare att skapa ett gott och företagarvänligt samhällsklimat. Ett företagarvänligt samhällsklimat som tillåter våra företag att fortleva, men också att återhämta sig från pandemin och anpassa sig till en verklighet utan Storbritannien som EU-medlem. För det behöver vi en handels- och företagarvänlig Brexit. Motsatsen skulle bli förödande för skräddaren i Borås, för möbelsnickaren i Tibro och för bilmontören i Torslanda - och därmed för allas vårt välstånd och välfärd.

Annons
Annons
Annons
Annons