1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lattemammorna straffar KD för abortpolitiken

Om kristdemokratiska torgmöten tidigare dominerades av pensionärer, har de i dag fått sällskap av lattemammor. Det ger både önskade och oönskade effekter för partiets opinionssiffror.
Svårt för KD att hitta en balans mellan veteraner och nya väljargrupper.
Foto: Johan Nilsson/TT

Även om begreppet lattemamma ofta används som ett nedsättande epitet för övre medelklassmammor med exklusiva barnvagnar i Stockholms innerstad är det också en symbol för något annat. Det är en högutbildad kvinna som helst läser tidningen Mama över en kopp cappuccino på stans trendigaste fik. Men framförallt är hon mån om att kombinera den framgångsrika karriären med familjelivet.

Hennes värderingar är progressiva. Kristdemokraterna har därför aldrig tidigare varit ett alternativ för henne. Men med Ebba Busch Thor i spetsen talar partiets familjepolitik rakt in i hjärtat på henne. Och ett pluspoäng för att partiledaren själv är öppen med hur hon pusslar ihop vardagen med partiledarskapet och föräldraskapet.

Att partiledarna är olika stora på olika forum på sociala medier tycks säga något om vilka väljargrupper de tilltalar. SD:s Jimmie Åkesson är störst på Facebook med sina 150 000 följare, där knappt 55 000 personer följer Busch Thor. Men på Instagram är hon överlägset störst bland partiledarna och det är inte av en slump, utan ett resultat av medvetna strategier. Lattemamman brukar just föredra Instagram framför Facebook.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Men så kom Dagens Nyheters granskning om hur partiets tidigare Europaparlamentariker Lars Adaktusson röstat kring abortfrågan. Något som ledde till att KD inte fick den utdelning under valnatten som många opinionsmätningar indikerat på att de mycket väl skulle kunna få. Förvisso uppnådde partiet hela 13 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning som kom i förra veckan. Men undersökningen gjordes strax innan avslöjandena om Adaktusson och säger därför inte mycket om hur det påverkat partiets siffror.

I söndags kom en annan mätning från Demoskop som visade att Busch Thor rasar i förtroende. Förvisso ligger hon bäst till bland partiledarna med hon är samtidigt den enda partiledaren som backar - med hela fem procentenheter. I förra veckan undersökte Demoskop också väljarnas partisympatier och även där backade KD från 11,5 procent till 7,5 procent.

Det innebär att KD tappat ungefär 260 000 väljare under månadsskiftet. Samtidigt har KD:s ställningstagande för regeringens förslag om anhöriginvandring från vissa håll angetts som en möjlig orsak till varför partiets opinionsrusningar avstannat. Men det är inte till Sverigedemokraterna som partiet blöder nyfrälsta väljare till. KD tappar främst till Moderaterna och allra störst är tappet bland kvinnor och bland unga.

Det talar alltså för att det är på grund av abortfrågan som KD tappar stort. Samvetsfrihet och en föråldrad syn på abort är med andra ord inte lattemammans ”cup of tea”.