1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mikael Hermansson: Låt V sköta sina egna affärer

Ta det lugnt med överorden om att Vänsterpartiet utesluter en medlem som anses skada partiet.
Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh utesluts ur Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler motiverar uteslutningen av riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh med att hon ”ofta och allvarligt skadar förtroendet för partiet gentemot väljarna och mot sina kollegor”.

Att Vänsterpartiet under sådana omständigheter väljer att agera kan knappast förvåna.

Ta Sverigedemokraternas många uteslutningar som ett parallellt exempel: SD:s partiledning har regelmässigt gjort sig av med medlemmar, förtroendevalda och riksdagsledamöter som ertappas med att förfäkta antisemitiska, främlingsfientliga och rasistiska åsikter. Alltså sådana åsikter som partiet säger sig inte vilja kännas vid eller stå bakom – även om de med tanke på de många uteslutningarna verkar vara åsikter som är synnerligen vanligt förekommande.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Att återkommande kritisera Vänsterpartiet för såväl det ideologiska arvet som den förda dagspolitiken är fullt rimligt. På samma sätt går det att avsky allt som Sverigedemokraterna står för och se partiets uttalade ambitioner att rensa upp i de egna leden som mest ett spel för galleriet.

Men nu handlar det om något annat, mer grundläggande och principiellt, än åsikter och tyckande.

Att Amineh Kavabaneh hävdar att hon utesluts för att partiledningen ”är ängsliga för att tala om islamismen” är oproblematiskt. Det finns samtidigt anledning att minnas att hon har erfarenheter som få svenskar kan uppvisa av vad det innebär att strida mot ett ”islamiskt kalifat”. Men om hon i sociala medier delar en film med nazistisk avsändare som pekade ut somalier som tjuvar och våldtäktsmän går det att på goda grunder att ifrågasätta hennes omdömesförmåga. Tidningen Expo publicerade redan i i slutet av 2016 en bra genomgång av hur och vad det var som hon delade och ställde sig bakom.

Och man behöver sannerligen inte ”vara vänster” för att hävda att ett totalförbud mot religiösa symboler i skolan omedelbart hamnar i konflikt med svensk grundlag.

Det är dock inte där, i brytningen mellan olika åsikter, som saken ställs på sin spets.

Skala istället bort överorden och beskyllningarna kors och tvärs och notera att det som blir kvar är något så elementärt som att varje parti faktiskt har rätt att tolka och tillämpa sina stadgar.

Dessutom: Inget hindrar Amineh Kavabaneh från att ansluta sig till ett parti, om hon så vill, som ligger närmare hennes egen uppfattning.