1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pär Holmgren: Tänk om vi åtminstone hade kunnat få lite morotskaka

I flera år har det sagts att när krisen kommer - då har Sverige bara morotskaka. Spannmål, socker och morötter är det enda vi är självförsörjande på.
Morötter är något som Sverige är självförsörjande med.
Foto: Bosse Nilsson

Tänk om det ändå vore så väl. Tyvärr har vi inte ens det. För som konstaterades i ett reportage med Livsmedelsverket och Lantbrukarnas Riksförbund förra veckan importerar vi både morotsfröna och bränslet som behövs för att vi ska få en bit morotskaka. Vi måste se till hela livsmedelskedjan.

Mitt Europa:

Pär Holmgren

är Europaparlamentariker för Miljöpartiet, som ingår i partigruppen De gröna
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Beroendet av importerade insatsvaror gör vårt jordbruk otroligt sårbart. Diesel, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel kommer utifrån, och kan kanske inte nå jordbrukarna i en krissituation. Det har vi fått en skymt av även i den nuvarande krisen. När transporter med gödningsmedel blockerades vid landsgränserna i mars ringde varningsklockor i flera EU-länder. Resoluta satsningar på ekologiskt jordbruk, produktion av egna biodrivmedel samt odling av proteingrödor (för även djurens mat importeras) är förutsättningar för en långsiktig beredskap.

Jag fick ont i magen av att lyssna på kollegorna i jordbruksutskottet förra veckan. Det är oerhört många som fortfarande utmålar hållbarhetsmål och trygg livsmedelsförsörjning som om de står i motsats till varandra. Jordbrukare vet bättre än de flesta att klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald utgör både direkta och långsiktiga hot mot vår livsmedelsförsörjning; nästan hälften av Sveriges spannmålsskörd torkade bort sommaren 2018. EU påverkas alltmer av ökenspridning och markförstöring. Hur kan vi då förvänta oss att få mat levererad i framtiden?

Jordbrukarna är en av vår tids viktigaste planetskötare. Det är ett stort ansvar världens befolkning lägger på deras axlar. De ska producera den mat vi kräver samtidigt som de själva drabbas hårt av förändringarna i natur och klimat. Vi måste hjälpas åt att ställa om – annars blir ansvaret än mer betungande.

quote
Jordbrukarna är en av vår tids viktigaste planetskötare. Det är ett stort ansvar världens befolkning lägger på deras axlar.

Det är också tröttsamt att ständigt få höra att hållbarhet står i motsatsförhållande till konkurrenskraft. Hållbara och djurvänliga producenter ska inte behöva konkurrera med importerade produkter av lägre kvalitet till låga priser. Samtidigt behöver och ska inte mål om självförsörjning leda till protektionistiska åtgärder. Sådana lösningar kan aldrig vara långsiktiga. Istället bör vi helt enkelt ställa samma krav på produktionen av allt livsmedel vi konsumerar samt avsevärt förbättra djurhållningen inom hela EU. Endast då vi ser till den globala bilden har vi en långsiktig livsmedelsförsörjning, och vår inhemska produktion slipper missgynnas i konkurrensen.

Ja, tänk om vi åtminstone kunde få en bit morotskaka. Det kommer vi inte att få när nästa kris kommer, om vi inte ordentligt börjar kämpa för att ställa om hela vårt livsmedelssystem i grunden.  Det krävs helt enkelt att vi tänker om.