Annons

Hjälp! Även de små företagen behöver stöd

Strategin för att skydda vården från att knäckas går ut på att fördröja och ”platta till” den så kallade coronaviruskurvan. Samma strategi, samma ambition bör nu gälla för att förhindra en kraftig uppgång av antalet varsel, konkurser och uppsägningar.
Ledare • Publicerad 23 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Tomt på uteserveringen? Då dröjer det inte länge innan restaurangen slår igen.
Tomt på uteserveringen? Då dröjer det inte länge innan restaurangen slår igen.Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen och riksbanken har var för sig lagt fram ett antal paket för att stimulera den samhällsekonomiska hälsan i landet. Lånegarantier och uppskjutna inbetalningar av skatt och fiskala avgifter kan få effekt. Att staten tar över sjuklöneansvaret under två månader var viktigt för att sänka hindren för det allra viktigaste – stanna hemma om du är sjuk!

Det som just nu driver på den stora osäkerheten är de många larm som kommer från små och medelstora företag, inte minst inom hotell och restaurangbranschen och från delar av handeln. För att passa in i dessa företags problembild måste statens insatser bli bredare.

Annons

Det krävs andra åtgärder inklusive sådana som normalt sett alltid ska hanteras med största återhållsamhet och försiktighet.

Med den reservationen på plats måste alla goda idéer övervägas om de kan bidra till att minska riskerna, sänka fallhöjden och ge anstånd och respit i vad som kan utvecklas till en ekonomisk och arbetsmarknadspolitisk härdsmälta.

Under måndagen presenterade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tillsammans med partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson ett antal förslag som kan få önskad effekt. Den viktigaste är att slopa arbetsgivaravgiften för alla företag. Det skulle i ett slag minska kostnadstrycket i företag vars verksamhet håller på eller redan har stannat av. Att M vill ”åtgärda bristerna” i regeringens ändringsbudget är lovvärt. Storleken på den politiska pekpinne som döljer sig i ordet ”bristerna” ska inte överdrivas, framför allt inte med tanke på att det finns en inneboende svaghet i regeringens insatser så här långt: Det saknas stöd för enmansföretag. Familje-, bemannings- och välfärdsföretagen omfattas inte av det nya systemet för korttidsarbete. Detta bör åtgärdas skyndsamt.

Det finns ytterligare två förslag, men de är inte utan vidare lika lätta att sätta i verket. Det första handlar om ett statligt hyrestöd som är tänkt ska gälla för de många små företag som inte äger sina lokaler. Till sin konstruktion förutsätter dock Moderaternas förslag att fastighetsägaren i sin tur är beredd att sänka hyran med lika mycket.

Två förslag är dock tveksamma av såväl praktiska som principiella skäl. En företagsakut med 100 miljarder i lånegarantier till små- och medelstora företag kan visserligen vara av intresse. Men denna hantering måste omgärdas av en rigorös lagstiftning och kontrollapparat för att förhindra fusk. Redan där sticker grundproblemet fram sitt tryne: Många av de företag som är i störst behov av snabba pengar för att hålla igång sin verksamhet har redan idag problem att ta sig igenom bankernas lånegranskningar. Ska då staten bortse från det som bankerna förväntas väga in i sina bedömningar och ösa ut pengar utan att blinka?

Slutligen: En statlig investeringsfond som köper andelar i krisdrabbade företag som har en omsättning under 500 miljoner kronor låter både hjälpsamt och harmlöst. Först när bolagen går med vinst igen ska staten kliva ur och få tillbaka pengarna på preferensaktierna. Men går det att i alla lägen lita på staten?

Svaret? M bör nog trots allt finna hälsosammare alternativ att föreslå.

Mikael HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons