1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jytte Guteland: Vi måste vara benhårda mot Iran

Tydlighet, respekt och möjligheter till utveckling – så ska EU möta Iran.
Irans president Hassan Rouhani möter den inhemska pressen.
Foto: Ebrahim Noroozi

Ända sedan tonåren har jag fascinerats av Iran. Jag träffade då en av mina bästa vänner, med rötter i landet. Ett vackert land med ett folk som för mig förkroppsligar mod, frihetslängtan och ambition men som lidit så hårt av politiskt förtryck. Genom åren har intresset för Irans framtid vuxit sig starkare och idag är det en del av min identitet. Många av mina nära vänner har rötter eller koppling till Iran. Vad jag önskar att de och framförallt alla de som nu bor i landet ska få uppleva frihet och demokrati i dess rätta bemärkelse.Inpass från vänster:

Jytte Guteland

är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, som ingår i partigruppen S&D.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

De senaste åren har vi vid flera tillfällen fått se stora protester resas mot regimens såväl politiska förtryck som mot den sociala- och ekonomiska politiken. Senast förra året inleddes med protester i stora delar av landet. Regimen oroades över omfattningen på protesterna och svarade brutalt med att fängsla tusentals människor, flera demonstranter dödades och omvärlden reagerade över brutaliteten från regimen.Iran har alltid varit en av huvudaktörerna i Mellanöstern, inte minst i Syrien, och har med sitt kärnenergiprogram haft omvärldens  ögon på sig. År 2017 slöts ett kärnenergiavtal mellan Iran och Iran och vad som kallas ”P5+1” – det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. I avtalet förband sig Iran till att skala ned sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lättade sanktioner.I maj 2018 beslutade president Donald Trump att USA skulle dra sig ur avtalet. Han aviserade då nya amerikanska ekonomiska sanktioner mot Iran. Dessa sanktioner har slagit hårt mot Iran och inneburit brist på viktiga varor som exempelvis mediciner. Regimen har därför under coronakrisen bett USA att ta bort sina sanktioner mot landet, då sanktionerna bland annat försämrar situationen för sjukvården. Iran är en av de länder som drabbats mycket hårt av covid19 då antalet bekräftade fall är över 100 000, och nästan 7000 personer har dött enligt officiella siffror.I veckan blev det klart att jag kommer att vara en av Europaparlamentets huvudansvariga för EU:s relationer med Iran. Jag har fått ansvar för frågorna i min politiska grupp i Europaparlamentet. Mitt fokus kommer att vara att få upp frågor som rör Iran högre på EU:s prioriterade områden.

Efter en lång tid med ansträngda relationer med omvärlden är det osäkert vilken riktning landet kommer ta. Det finns en djup frustration med det politiska styret i landet. Våra relationer med Iran måste bottna i en benhård tydlighet när det gäller mänskliga rättigheter, respekt för landets möjligheter att ta sig framåt ekonomiskt och ett utbyte som ger båda parter möjligheter till utveckling alltid med fokus social och ekologisk hållbarhet.