Annons

Jytte Guteland: Jag ger mitt nyårslöfte åt bina

När vi närmar oss jul känns det viktigt att summera det politiska året som gått, både för att dra lärdom inför nästa år och för att stärkas av det som har gått bra.
Jytte Guteland
Mitt Europa • Publicerad 22 december 2017
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bee Urban är ett företag som odlar bin i stan. Här grundarna fotograferade i Stockholm. Bifrågan är ingen bifråga!
Bee Urban är ett företag som odlar bin i stan. Här grundarna fotograferade i Stockholm. Bifrågan är ingen bifråga!Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

För min egen del har hösten präglats av debatter och beslut om klimat och kemikalier. Framförallt reglerna för hormonstörande ämnen har stått i fokus. Dessa kemikalier kopplas till en förhöjd risk att utveckla vissa typer av cancer, diabetes och fertilitetsstörningar hos människor.

Annons

Särskilt foster, barn och unga är utsatta, eftersom deras hormonsystem är under utveckling och därmed känsligare. De hormonstörande kemikalierna är också skadliga för ekosystemen och den biologiska mångfalden.

Under hösten beslutande vi därför i Europaparlamentet att invända mot ett förslag från EU-kommissionen om hormonstörande ämnen i bekämpningsmedel, Anledningen var att förslaget innehöll ett undantag som skulle ha inneburit att kemikalier med inverkan på icke målgruppsdjur - alltså djur som man inte syftar att bekämpa med besprutningen, exempelvis bin, fjärilar eller krabbor - skulle undantas från lagstiftningen.

Kommissionens förslag hade skapat ett kryphål som medförde att lagstiftningen blev mer tandlös. Jag är glad att jag fick med parlamentet på mitt initiativ att invända mot de föreslagna reglerna och istället kräva en heltäckande lagstiftning för hormonstörande kemikalier inom området bekämpningsmedel.

Efter parlamentets påtryckningar har nu EU-kommissionen återkommit med ett nytt förslag. Den här gången utan det svepande undantaget för kemikalier med inverkan på icke målgruppsdjur. Det nya förslaget lämnar alltjämt en del övrigt att önska, men det är ett steg i rätt riktning för bättre skydd för människors hälsa och för naturen. Det här är dock bara ett av flera steg som är nödvändiga om vi ska få en giftfri miljö.

Under året som gått har jag också jobbat aktivt med att skydda bins hälsa. Bin och andra pollinerande insekter, som fjärilar och humlor, är livsviktiga för ekosystemen och för vårt jordbruk. Därför är det mycket oroande att beståndet av bin och andra insekter i Europa fortsätter att minska.

Ett tyskt forskarteam uppmärksammade nyligen omvärlden på en studie där de funnit att insekterna minskat med så mycket som 80 procent under högsäsong. Studier bekräftar att kemiska bekämpningsmedel är en bidragande orsak till detta. Därför är det viktigt att EU:s regelverk stärks genom att farliga bekämpningsmedel fasas ut.

Neonikotinoioder är en särskilt skadlig typ av verksamma ämnen som används i bekämpningsmedel och som skadar bins hälsa. EU-kommissionen har föreslagit att tre av dessa ämnen nu ska förbjudas permanent i EU. Jag driver på i Europaparlamentet för att förslaget ska vinna stöd.

Den tekniska kommitté som består av EU-ländernas nationella experter har ännu inte tagit ställning till förslaget, men det är positivt att bland andra Storbritannien, som tidigare varit skeptiskt till ett förbud, nu istället uttalat sitt stöd för kommissionens förslag. Kommittén väntas behandla förslaget i mars nästa år.

Nu tar vi ledigt ett par veckor i parlamentet för jul och nyår. Själv kommer jag ge ett nyårslöfte åt bina. De behöver mer uppmärksamhet om vi lyssnar på forskarna. Annars får vi människor kanske pollinera juläpplena själva nästa år!

Annons
Annons
Annons
Annons