Annons

Christofer Fjellner: Problemet kvarstår när USA bryter med regelverket

USA undantar tillsvidare EU från sina importtullar på stål och aluminium. Men redan 1 maj kan tullarna ändå bli verklighet mot svensk export.
Christofer Fjellner
Mitt Europa • Publicerad 24 mars 2018
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Cecilia Malmström var i veckan i USA och förhandlade med USA:s president Donald Trump. EU har fått ett löfte som innebär att det inte blir några tullar på stål ”tills vidare.”
Cecilia Malmström var i veckan i USA och förhandlade med USA:s president Donald Trump. EU har fått ett löfte som innebär att det inte blir några tullar på stål ”tills vidare.”Foto: Virginia Mayo

Trump motiverade tullarna med hänvisning till den nationella säkerheten. EU har framfört det absurda i att betraktas som ett hot mot USA:s säkerhet och att tullarna strider mot det gemensamma regelverket i Världshandelsorganisationen, WTO.

Annons

På kort sikt är det ett välkommet besked och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har gjort ett bra jobb som förhandlat sig till undantaget. Men det principiella problemet kvarstår, nämligen att USA utmanar den regelstyrda handeln. För ett litet och exportberoende land som Sverige är det av stor vikt att handeln styrs av regler. I frånvaron av regler blir den starkes makt lag.

Ett handelskrig mellan USA och EU gör alla till förlorare och skulle drabba både europeiska företag och konsumenter. Generalsekreteraren för WTO slog huvudet på spiken när han påpekade att om principen öga för öga tillåts styra handelspolitiken blir vi alla blinda. Ett handelskrig blir en nedåtgående spiral, utan vinnare men desto fler förlorare.

Men EU:s undantag gäller bara i en månad och faran är således bara tillfälligt över. Samtidigt kan man fråga vem sig som vågar köpa europeiskt stål i USA när risken finns att det är 25 procent dyrare när det kommer fram. Men framförallt kvarstår det underliggande problemet, nämligen att Trump bryter mot regelverket. Trump vill söndra och härska och få världens länder att dansa efter den amerikanska pipan. Han vill att varje land ska komma till Washington och med mössan i hand och på olika sätt tillmötesgå USA genom åtaganden som begränsar exporten eller på andra sätt ligger i linje med amerikanska önskemål.

Som ett led i den här strategin har valde Trump att förutom EU också undanta Mexiko, Kanada, Australien, Argentina, Brasilien och Sydkorea. Däremot är det stora stålproducerande landet Japan inte undantaget trots att det är nära allierat med USA. I stället har den amerikanska regeringen ställt upp en lista med kriterier, som bland annat inkluderar ett bra samarbete i försvarsfrågan, som ska uppfyllas för att få handla med USA. Men det är inte förhandlingar, det är utpressning. Accepterar vi sådant befinner vi oss på ett sluttande plan - risken är påfallande att fler och hårdare krav ställs.

EU behöver gemensamt och långsiktigt stå upp för den internationella handeln och det regelverk som under lång tid har varit till stor nytta för både den europeiska och amerikanska ekonomin. EU-kommissionär Cecilia Malmström sitter i en svår sits som liberal och frihandelsvän. Men just nu är det en frihandelsvän EU behöver mer än någonsin.

Annons
Annons
Annons
Annons