1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Digitala möten kan inte ersätta allt

Kanske kan coronakrisen få oss att inse två saker; vi behöver varandra och vi behöver våra traditioner.
Studentfirandet – en stort ögonblick i ett ungt liv. Så här gick det till förra året i Tranemo.
Foto: Anton Öhrström
Studentfirandet – en stort ögonblick i ett ungt liv.
Foto: Bertil Ericson
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Och så kom beskedet om hur studentfirandet i Borås blir; inga studentflak eller folkfest som vi är vana vid. Däremot blir det utspring i begränsade former – inför max två anhöriga och på behörigt avstånd. Det är ett nödvändigt ont. För det är svårt att inte känna sympati med de studenter som inte kommer kunna fira på det sätt de tänkt sig. Precis som BT:s Hanna Grahn (5/5) vill även ledarsidan höra ungdomarna skrika och skräna längs med Allégatan. Och även om det ser ut att bli lite skrik och skrän, lär det definitivt bli i lägre volymer än tidigare år.

Därmed har ännu en tradition fått anpassa sig efter coronaviruset. Kristna och judar som fått fira påsk under andra omständigheter, och de muslimer som nu får bryta fastan under ramadan i social distansering, kan vittna om samma sak. Dessutom – varken valborg eller ett traditionsenligt förstamajfirande. Denna vår, och alla dess traditioner, är sig inte lik.

Om inte annat kan coronakrisen, och alla sociala restriktioner som följer med den, få oss att inse två saker. Den ena saken är att människan är en social varelse vars interaktion till människor inte kan ersättas av internet. Det andra är att människan i sin tur är en del av ett större sammanhang, där traditioner och riter visst spelar roll. Därmed kan vi förhoppningsvis begrava myten om att svensken är individualistisk så till den grad att vare sig tradition eller sociala sammanhang spelar någon roll.

Coronaviruset har tvingat många samhällsaktörer att flytta ut till det digitala. Förutom utbildningsväsendet och de många arbetsgivare som visat att förflyttningen kan ske smidigt har även många privatpersoner fått anpassa sig efter rådande omständigheter. I stället för att träffas med sina bekanta ”i det verkliga livet” anordnas after work, fikatillfällen och luncher över videolänk. Och när det inte räcker att hälsa på mormor eller farfar över länk har många ställt sig utanför balkongerna för att åtminstone säga hej och fråga hur de har det.

Att hålla kontakten med anhöriga över en videolänk har visat sig vara otillräckligt. Det går inte att ersätta den fysiska och sociala kontakten med andra människor med en telefon eller dator. Det må fungera smidigare än man tänkt sig för undervisningen på gymnasieskolan. Men det kommer inte att hålla i längden eftersom undervisningen, i likhet med mötet med andra människor, bygger på gester och kroppsspråk som alla gånger inte kan fångas över länk.

Och det engagemang kring årets studentfirande beror inte i första hand på specifik sympati för just denna årgång, utan att det är något vi alla kan relatera till. Den funktionen brukar allehanda traditioner ha, och det är just därför det gör ont att plötsligt behöva inse att de inte längre är sig lika.