1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stefan Eklund: Därför blev BT Årets redaktion

Borås Tidning fick pris som årets bästa redaktion. Det är vi stolta och glada för.
Delar av BT:s redaktion följer onsdagens sändning som presenterade vinnarna i tävlingen Årets dagstidning. Normalt sett ett Stockholmsevenemang men på grund av corona ett digitalt event istället. Och på grund av hemarbete och allmän försiktighet var det en decimerad redaktion som följde sändningen. Men Årets redaktion – det blev Borås Tidning!
Foto: Barzan Dello

Strax efter klockan tre i onsdags eftermiddag utbröt jubel i BT-huset. Borås Tidning hade blivit utsedd till Årets redaktion i en av de mest prestigefyllda tävlingarna i journalistik som finns i Sverige, Årets dagstidning.

Vi fick priset i konkurrens med alla svenska mediehus, stora som små. Det är ett erkännande som vi är både glada och stolta över och som sporrar oss att arbeta vidare på det sätt som vi har gjort till vårt – med kvalitet, seriositet och integritet.

Det är viktigt inte minst i dessa tider. När corona drabbar hela världen är Borås Tidning den mest relevanta nyhetskällan om du vill veta hur pandemin påverkar Sjuhärad. Våra läsare uppskattar detta. Det vet vi. En undersökning vi nyligen genomförde visar att 9 av 10 BT-läsare tycker att tidningen har stor eller mycket stor betydelse för rapporteringen om coronaviruset.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Men varför blev just BT Årets redaktion? Motiveringen talar om ”lokal och digital samhällsjournalistik”, våra granskningar och vårt ”fokus på lokal demokrati”.

Omsatt i praktisk journalistik kan det handla om det senaste årets granskningar av Socialdemokraterna i Borås, flyttfirman Kvalitetsflytt och kokainets närvaro i Borås krogliv. Men det handlar också om att vi som enda lokaltidning i Sverige har en dedikerad klimat- och miljöreporter, att vi i samarbete med Lindholmen Science Park, Södertörns högskola och RISE Interactive, har genomfört ett unikt forskningsprojekt, Beta Borås, gällande hur unga läsare vill ta del av seriös samhällsjournalistik och att vi har presenterat en mycket uppmärksammad podd om ett traumatiskt mordfall.

Och mycket mer än så – kultur, nöje, sport, opinionsjournalistik. Bredden är viktig för Borås Tidning. De positiva nyheterna vill BT:s hårt arbetande redaktion också ge dig. Inte minst i tider som nu, när en pandemi stör hela samhällsbygget och väcker stor oro hos många människor. BT spelar en viktig roll då.

Ja, det blev lite skryt där. Ni får ursäkta det. Men vi är stolta över vårt pris.

Priset kommer i en tid när massmedierna är extra utsatta. Många branscher lider ekonomiskt under coronakrisen. Det gäller även de privata mediehusen. Orsaken är de vikande annonsintäkterna. En utveckling som har accentuerats på grund av pandemin. Borås Tidning ingår i en koncern, Gota Media, som har stabila ekonomiska ben att stå på. Vi klarar av det. Andra kan få det svårare.

En sak oroar mig i detta skede:

Den politiska viljan att stötta journalistiken har blivit allt svagare de senaste åren, framför allt genom Sverigedemokraternas agenda, men även andra partier har uttalat sig mediefientligt. Jag är inte en vän av att privata medier ska göra sig beroende av statliga pengar, det hotar vår integritet, men i ett sådant tillfälligt krisläge vi befinner oss i nu behövs ett undantag. Och jo, ett statligt stöd har utlovats, men nivån är alldeles för låg för att det ska bli tillräckligt verkningsfullt. Det är de allra flesta bedömare ense om.

Hänger detta ihop med den mediafientliga trend vi kan se inom politiken idag? Jag hoppas inte det, men å andra sidan – jag hör inte många politiska röster, varken på lokal eller nationell nivå, som uttryckligen ger sitt stöd till den fria journalistiken.

Det förhållandet gör inte vårt viktiga arbete lättare. Idag möts vi oftare än någonsin tidigare under mina 40 år i branschen av tystnad och misstänkliggöranden, även från offentligt håll. Men BT låter sig inte hindras av det. Tvärtom. Det har vi visat genom att bli Årets redaktion.