1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stefan Eklund: Bäva månde public service

Den politiska utvecklingen är ett oroväckande hot mot den mediala mångfalden.
Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) . SD är inte längre ensamma om sin public service-kritik. Den senaste tiden har partiet fått sällskap av både Moderaterna och Kristdemokraterna i sin public service-kritiska hållning. Det är oroväckande, menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Foto: SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet/TT

Sverigedemokraterna har länge varit ensamma om att försöka göra svensk politik till ett kulturkrig. I den strävan har en envis public service-kritik var ett stående inslag. SVT och Sveriges Radio är vänsterliberala propagandamaskiner vars verksamhet borde krympas och styras mot ett smalare utbud. Så låter det.

Nu är inte längre SD ensamma om den retoriken. Den senaste tiden har partiet fått sällskap av både Moderaterna och Kristdemokraterna i sin public service-kritiska hållning.

Det är oroväckande. Den seriösa journalistiken i Sverige är tillräckligt hotad av ekonomiska skäl som det är. De privata mediehusen är inne i en omställningsfas framtvingad av digitaliseringens negativa påverkan på den traditionella annonsmarknaden. Ett starkt public service behövs därför mer än någonsin, för den inspirerande konkurrensens och mediemångfaldens skull. Ett politiskt hot riskerar att förvärra situationen för journalistiken ytterligare, och därmed också för demokratin.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Ska vi tro opinionssiffrornas utveckling och de politiska partiernas egen retorik kan ett M-KD-SD och kanske L-block vid makten vara ett faktum efter nästa val. Bäva månde public service i så fall.

Det finns två huvudspår i den kritik som framförs:

1) Krymp public services uppdrag. Det är för mycket ”krimskrams” (KD) som produceras, det vill säga lättare underhållning. Ett ”smalare public service” (M) med en minskad budget vore bra.

2) Public service är vänstervridet. Större krav på ”opartiskhet och saklighet” (M) måste ställas.

När det gäller utbudet är det stående svaret från public service-håll att den breda underhållningen behövs för att behålla greppet om den stora publiken. Om uppdraget smalnar av blir snabbt public service en angelägenhet för den lilla skara som uteslutande är intresserad av nyheter och kultur. Det finns en relevans i det påståendet. Ett public service med ett begränsat svängrum riskerar att tappa i angelägenhet. Den viktiga journalistiken kommer inte att nå ut lika brett som idag. Att ett parti, KD, dessutom anser sig kunna definiera vad som är ”krimskrams” eller inte i programutbudet tyder i sig på en skrämmande omedvetenhet kring vad ett politiskt parti bör lägga sig i eller inte.

Angående vänstervridningen och opartiskheten motsägs det påståendet av forskningen. Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitet, säger att det inte finns några tecken på att public service ”snedvrider bevakningen systematisk”. Däremot, menar han, har förtroendet för public service politiserats. Det är betydligt lägre ju längre höger ut man kommer på den politiska skalan.

Ett närmast komiskt exempel på det såg jag nyligen när Näringslivets Medieinstitut i en inkvisitorisk artikel på sin sajt ondgjorde sig över satirprogrammet ”Svenska Nyheters” drift med det svenska tandvårdssystemet och ifrågasatte opartiskheten i det inslaget. Man ansåg att inslaget var en politisk kampanj som slog mot privata tandläkare.

Humor ska alltså vara opartisk? Inte lätt att vara satiriker i ett sådant TV-landskap…

Ovan nämnda utveckling av public service-kritiken ska ses i ett större sammanhang för att till fullo förstås, tror jag. Dels i ett europeiskt där en del av högerpopulismens framgångsrecept är att koppla grepp om public service och göra det till regimtrogna redskap (Ungern, Polen), dels i ett svenskt partistrategiskt där undersökningar visar att det finns en tämligen stor grupp människor som har en uttalad misstro mot SVT och SR. Den gruppen hittar man framför allt hos Sverigedemokraternas väljare. Hittills i alla fall.