Annons

Även enkla jobb kan behöva sina proffs från tredje land

Kraven på att företagare ska anställa arbetslösa i landet istället för arbetskraftsinvandrare är missriktade och riskerar bli dyra. Även när det handlar om enkla jobb.
Ledare • Publicerad 28 maj 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Vem ska plocka svenska jordgubbar i sommar om arbetskraftsinvandring motverkas eller helt omöjliggörs?
Vem ska plocka svenska jordgubbar i sommar om arbetskraftsinvandring motverkas eller helt omöjliggörs?Foto: Anna Tärnhuvud

Bären blir nog dyra i år. De vanligtvis tusentals ansökningar om arbetstillstånd för bärplockning, skogsplantering och andra säsongsarbeten som vid den här tiden brukar komma till Migrationsverket är nu omkring 200.

Det inreseförbud som finns i hela EU slår hårt och brett. Nu undantar regeringen, efter uppmaning från EU-kommissionen, därför säsongsarbetare från förbudet att resa in i Sverige. Undantaget görs eftersom arbetet berör livsmedelsproduktion och därför är samhällsviktigt. Men flera andra hinder kvarstår, som att flygen är inställda eller att den sökandes hemland kan ha utegångsförbud eller andra restriktioner som förhindrar personer från att ta de steg som krävs för att söka visum.

”I idén att företagare som erbjuder enkla jobb främst ska anställa personer som redan finns i landet, finns också en underliggande syn att enskilda företagare ska ta politiska hänsyn framför företagshänsyn.”
Annons

Arbetskraft från tredje land är ofta avgörande för denna typ av säsongsarbeten, men kritiken mot denna arbetskraftsinvandring har inte låtit vänta på sig. Att det redan finns många arbetslösa i landet – och att antalet förväntas öka radikalt – används som ett argument emot invandring.

Och många av de jobb som bärplockare som en vanlig sommar hade fyllts av thailändare och ukrainare kan mycket riktigt i år komma att tas av människor som inte behöver korsa en landsgräns. Det påpekar också branschföreträdare och företagare, det inhemska intresset för tjänsterna ökar.

Men långt ifrån alla vakanser är så lätta att fylla.

Samtidigt är bärplockning ett tacksamt slagträ i debatten eftersom det tillhör den kategori av enkla jobb som dels har efterfrågats som integrationsåtgärd, dels har ifrågasatts som fungerande. Jobben är enkla i bemärkelsen att de inte kräver mycket förberedelse, den sökande behöver inte ha någon särskild utbildning och kan i princip börja jobba med en gång. Men att jobben är enkla betyder inte att de kan göras av vem som helst eller hur som helst. Det behövs ingen specifik kompetens – men det behövs betydande karaktär. Arbetet är monotont, påfrestande och kvalitetsinriktat, vilket ställer höga krav på den som anställs.

Företagaren anställer gärna samma personal år efter år – eftersom det är människor som kan produktionen och blivit skickliga. Gästarbetarna anställs för att de är proffs. De kommer hit för att villkoren är bra.

Men nog kan tjänsterna likväl tas av arbetslösa i landet, hävdar ändå många i en argumentation som spontant går att hålla med om, men som i själva verket ställer oerhörda krav på vissa typer av företagare både vad gäller risker och kostnader. LRF:s ordförande Palle Borgström har påpekat att missmatchningar ofta inneburit sjukskrivningar bland de anställda. Lönerna och villkoren är avtalsenliga, problemet är missmatchen. Enkla jobb kan vara nog så tunga.

Dessutom: I en säsongsbetonad bransch slår det extra hårt när personalen inte kommer till jobbet. Kvar står arbetsgivaren som riskerar oplockade odlingar och förlorade säsonger om flera anställningar blir fel.

I idén att företagare som erbjuder enkla jobb främst ska anställa personer som redan finns i landet, finns också en underliggande syn att enskilda företagare ska ta politiska hänsyn framför företagshänsyn. Som om företagaren vore statens verktyg för att minska arbetslöshetssiffror. Som om vinsten i att anställa rätt person – även om denna är arbetskraftsinvandrare – inte var en säkrare och större intäkt, även för staten, än en missmatch.

Men problem med vakanser som är svåra att fylla gäller fler branscher, och ofta oavsett konjunktur. Brist på rätt kompetens är ett av Sveriges största tillväxthinder.

Förklaringarna är många och finns i alltifrån generösa bidragsnivåer till skeva förväntningar, låg rörlighet och begränsade möjligheter till lönekarriär. Den som helst vill fundera på politiska åtgärder gör klokare i att kolla på hur man förbättrar incitamenten att ta ett jobb, än att kolla på hur man begränsar företags möjligheter att anställa dem som bedöms bäst kvalificerade att göra jobbet.

Mikael HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons