1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stefan Eklund: Är SD ett annat parti idag?

Beröringsskräcken är borta, men har SD förändrats sedan 2009?
En man gör Hitlerhälsning mot SD:s partiledare Jimmie Åkesson vid ett torgmöte under valrörelsen 2009. ”Man får nog förstå medias – och andra politiska partiers – ovilja att behandla SD som vilket parti som helst under de år som partiet växte som starkast och etablerade sig i riksdagen.” Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

I Riga hände det igen. Jag föreläste förra helgen för en grupp baltiska svensklärare om massmedieutvecklingen i Sverige och förstod på diskussionen efteråt att synen på hur svensk media har hanterat Sverigedemokraterna är den samma där, framför allt i Estland, som i Norge, Finland och Danmark.

Vi har varit naiva. Vår beröringsskräck med SD har spelat partiet i händerna. Att SD är ett av de allra största främlingsfientliga partierna i Europa har vi oss själva att skylla för. Vi borde ha pratat med dem från början. Så låter det.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Under de senaste åren har jag hamnat i den här diskussionen vid flera tillfällen. På en konferens för norska och svenska akademiker och journalister på vackra Voksenåsen strax ovanför Holmenkollen utanför Oslo blev stämningen direkt fientlig. Samma sak upprepades vid en ett liknande arrangemang på likaledes vackra Jonsereds herrgård två år senare. Och stämningen kändes igen när jag mötte finska journalister i Helsingfors. Diskussionen om hur man bör ta sig an missnöjespartier ville aldrig ta slut. Vi svenskar begrep inget.

När jag mötte danska journalister i en stor lokaltidningskoncern på Fyn var stämningen för all del vänligare men de frågade nyfiket om vi fortfarande förbjöd SD att annonsera i våra tidningar...

Är kritiken rimlig? Har svensk media haft en beröringsskräck inför SD som har gynnat partiet och givit dem en offerroll som fått väljare att strömma till?

Ja, kanske. Men det finns en fullt legitim förklaring till det. Till skillnad från Sannfinländarna i Finland, Dansk Folkeparti i Danmark och Fremskrittspartiet i Norge är Sverigedemokraterna sprungna ur en nynazistisk rörelse. Det har med rätta skrämt både media och andra politiska partier. I de övriga nordiska länderna har partierna bildats utifrån ett missnöje kring hur landsbygden behandlas politiskt eller hur skattepolitiken ser ut, allt byggt på en nationalistisk, inte rasistisk, grundsyn. Klassisk missnöjespopulism, med andra ord. I Sverige är det annat som står högst på agendan. När Jimmie Åkesson inför valet 2010 skrev en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet handlade det om det ”vårt största utländska hot sedan andra världskriget” – muslimerna. En artikel som i sin oförblommerade rasism faktiskt slår mig med häpnad vid en omläsning. Året därpå röstades SD in i riksdagen.

Så man får nog förstå medias – och andra politiska partiers – ovilja att behandla SD som vilket parti som helst under de år som partiet växte som starkast och etablerade sig i riksdagen.

Men idag är allt annorlunda. SD är inne i den svenska stugvärmen. Svenska medier behandlar SD som vilket parti som helst. Partiet får lika stort utrymme som andra partier, i debatter, i tidningar, i radio och TV. Något annat är otänkbart när det gäller ett parti som snart sagt var femte svensk röstar på.

I politiken har det länge varit kärvare, men KD och till viss del M har som bekant öppnat dörren för ett samarbete. Tecken finns på att också L kommer att göra det. Processen är påhejad av flera ledarsidor (inte BT:s ...). Normaliseringen är ett faktum.

Hade det sett annorlunda ut om media och de övriga politiska partierna redan från början tagit debatten? Hade SD varit ett betydligt mindre parti? Det är omöjligt att svara på. Reaktionen då kunde knappast ha varit annorlunda. Viktigare är kanske att ställa frågan: Är SD ett annat parti idag än när Jimmie Åkesson skrev sin rasistiska debattartikel 2009?

Partiet behandlas i alla fall som om man vore det.