1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Är inte alla samhällsviktiga?

En generell skärpning av straffen för hot och våld mot samhällsviktiga yrkesgrupper är bättre än särskilt riktade skärpningar.
Även busschaufförer är samhällsviktiga. Så varför inte låta dem omfattas av den skärpta lagen?

Under den pågående coronakrisen är det allt fler som inser värdet av de yrkesgrupper som vanligtvis har låg status. Undersköterskor, sjuksköterskor, hemtjänstpersonal, busschaufförer och sophämtare. Nu har dessa yrken fått den stjärnglans de förtjänar. Men vårdpersonal och andra samhällsviktiga yrkesgrupper förtjänar inte bara allmänhetens applåder. De förtjänar också en tjockare plånbok och bättre arbetsvillkor.

Nu pågår en bred diskussion om den arbetssituation vårdpersonal länge dragits med i form av dålig löneutveckling och stor arbetsbörda med sjukskrivningar och ohälsa som följd. På senare år har det också belysts hur vårdpersonal i allt högre utsträckning får utstå hot i samband med att de vårdar patienter efter en kriminell uppgörelse. Regeringen meddelade lägligt nog under fredagen att de tillsätter en utredning som ska titta närmare på möjligheterna för skärpa straffen för den som hotar vårdpersonal.

Förslaget liknar den lagskärpning som gjordes förra året för hot mot blåljuspersonal, och förutom vårdpersonal ska även journalister omfattas av utredningen. Det är bra, och en nödvändig markering från samhällets sida. Problemet är dock att det finns fler samhällsviktiga yrkesgrupper som blir utsatta för hot och våld i arbetet. Frågan är därför om det inte är bättre med en generell skärpning av straffen eftersom man då undviker en diskussion om vilka yrkesgrupper som ska omfattas, och vilka som inte ska det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Exempelvis har busschaufförer i Borås vittnat i Borås Tidning (25/6 2019) om allt mer våldsamma arbetsdagar när passagerare tar till våld vid biljettkontroller. Och coronakrisen till trots tycks allmänheten ha glömt bort att många lärare kämpar under särskilt extraordinära omständigheter, och som precis som vårdpersonal och journalister utsätts för hot och våld i sitt jobb.

Varför skydda några få när man kan skydda alla?