Annons

Bo Ture Larsson: Turkar och ryssar på agendan när Österrike blir EU-värd

Två gånger, år 1529 och 1683, har den turkiska sultanen, kalifen, profeten Muhammeds efterträdare, försökt erövra Wien. Det lyckades inte. Vid reträtten 1683 lämnade angriparna kvar säckar med kaffebönor. En del wienare trodde det var kamelfoder. Men andra förstod bättre. 1685 kunde ett första Kaffeehaus öppnas. Det var starten för en berömd kafékultur.
Bo Ture Larsson
Publicerad 24 juni 2018
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Marie Antoinette tog med sig den österrikisk ”Kipferl”, format till minne av räddningen undan halvmånen, till Frankrike där den kom att kallas croissant.
Marie Antoinette tog med sig den österrikisk ”Kipferl”, format till minne av räddningen undan halvmånen, till Frankrike där den kom att kallas croissant.Foto: /TT

Till kaffet kunde serveras Kipferl, gifflar, ett till minne av räddningen undan halvmånen formgivet bakverk. Via den olyckliga Marie Antoinette kom det till Frankrike, där det kallades just croissant - halvmåne. Det var gott.

Huruvida slutet blir gott vet vi ännu inte. Ty att döma av tonläget hos en del aktörer verkar det nu vara dags igen för en konfrontation mellan islam och kristenheten, med fronten i Österrike. Strax innan Wien 1 juli tar över ordförandeskapet i EU och blir unionens ansikte utåt stängs moskéer för att de inte talar positivt om landet de verkar i. Uppehållstillståndet dras in för 40-talet imamer som avlönas av turkiska staten.

Annons

För första gången tillämpas nu den islamlag som antogs 2015, när regeringen leddes av socialdemokraterna. Lagen redogör för rättigheter och skyldigheter för muslimer och muslimska samfund i Österrike. Sin första islamlag fick Österrike redan 1912, när landet var ett mångreligiöst imperium. Syftet med islamlagen är att skapa en från utlandet självständig österrikisk islam, med värderingar som i samhället i stort.

Regeringen, sedan i höstas bestående av Moderaternas systerparti Folkpartiet och av Frihetspartiet, ett Jimmie Åkesson-parti med långt förflutet, markerar mot extremism bland en del av landets 600 000 muslimer, i en befolkning på 8,5 miljoner. Islam är ingen del av Österrike – även om österrikiska muslimer ingår i samhället, enligt vice regeringschefen Heinz-Christian Strachhe, Frihetpartiet.

Turkiets president Erdogan tycker att Wienregeringen provocerar till krig mellan ”korset och halvmånen”. Strache undrar om Erdogan ser sig som en ny sultan. Ordväxlingen kontrasterar mot Österrikes uttalade strävan att agera brobyggare internationellt, exempelvis mellan Ryssland och EU och mellan väst och öst inom unionen, när regimer som Polens och Ungerns revolterar mot den liberalism som länge dominerat.

President Putin lärde sig åka skidor i Österrike och Wien är en av få huvudstäder i EU där han kan känna sig välkommen. Han hälsade på i början av juni. Österrikes regeringschef Sebastian Kurz, Folkpartiet, var i Moskva i februari. Österrike följer EU-sanktionerna mot Ryssland, men deltog inte i vårens utvisningar av ryska diplomater efter giftskandalen i Storbritannien. Frihetspartiet vill avveckla sanktionerna och har faktiskt ett samarbetsavtal med Enade Ryssland, Kremls maktparti.

I regeringen ansvarar Kurz för EU-frågorna. Utrikesminister Karin Kneissl nominerades av Frihetspartiet, men är icke partiansluten yrkesdiplomat. Hon tycks ha rollen att släta över och har odlat förbindelserna även med Turkiet. Alliansfria Österrike var länge ett för omvärlden bekymmersfritt land, till turisternas och allas tjänst, styrt av höger-vänsterkoalitioner.

Den nuvarande höger-högerregeringen vill göra om det egna landet och uppenbarligen röra om lite grand i stora världen också.

Annons
Annons
Annons
Annons