Annons

Tindrande skönhet i det fördolda

Med stöttning och rätt redskap kan barns attityder hastigt skifta. I Julia Hanssons bilderbok ges processen en spännande lyrisk dimension.
Bilderbok • Publicerad 18 april 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Julia Hanssons debut rymmer dock lågintensiv dramatik och har en poetisk botten.
Julia Hanssons debut rymmer dock lågintensiv dramatik och har en poetisk botten.Foto: JOSE FIGUEROA

Billie, Korven och havet

Text, bild: Julia Hansson

Förlag: Natur & Kultur

Attityderna till strand och hav skiftar, även på sommaren. Medan andra barn blöter ner sig och rusar omkring ligger Billie helst och vilar.

Mamman är dock inte nöjd med flickans vrånga tillbakadragenhet, utan försöker motivera till bad. Dessvärre blir dottern bränd av en manet, vilket leder till en känslosam reträtt.

Annons

Illustratören Julia Hansson debuterar med bilderboken ”Billie, Korven och havet”. Berättelsen är enkel; besöket på beachen rymmer dock lågintensiv dramatik och har en poetisk botten.

Olyckan med brännmaneten är äventyrlig. Än mer spännande är att flickans syn på vatten plötsligt ändras. En otippad överraskningseffekt uppnås, byggd på familjehundens nyfikenhet.

Det cyklop som Korven hittar i sanden öppnar upp tillvaron för Billie. När fyndet görs arbetar Julia Hansson skickligt med skiftande tidsfrekvenser i en och samma bildruta. I fem steg skildrar hon hur hunden finner, gräver upp och frigör föremålet.

Medan Korvens aktiviteter gestaltas med flyktig lätthet, framställs relationen mellan mor och dotter med innerlig tyngd. Av betydelse för helhetsintrycket är de lyriska bilder som skapats för att beskriva Billies estetiska upplevelser under vatten.

Boken inger känslan att det finns en tindrande skönhet i det fördolda, en känsla som den gedigna formgivningen ramar in.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons