Annons

Lars Tunbjörkrummet invigs i dag

I dag invigs Lars Tunbjörkrummet på Borås Konstmuseum. I samband med detta hålls ett symposium om den Boråsbördige fotografen verk och betydelse.
Fotografi • Publicerad 13 oktober 2017
Inta Ruka, Maud Nycander, Ann Kroon och Joachim Wessman håller på med förberedelserna på Borås Konstmuseum inför invigningen av Lars Tunbjörkrummet.
Inta Ruka, Maud Nycander, Ann Kroon och Joachim Wessman håller på med förberedelserna på Borås Konstmuseum inför invigningen av Lars Tunbjörkrummet.Foto: Lena Kvist

–Vi är glada och stolta att Tunbjörkstiftelsen har valt att arbeta med Borås. Det finns förstås en naturlig koppling mellan Borås och Lars Tunbjörk, men det finns också ett stort intresse på många andra håll att visa Tunbjörks bilder, säger Borås kulturchef Eva-Lotta Franzén.

På Borås Stadsteaters stora scen blir det ett symposium om Lars Tunbjörks gärning under eftermiddagen. I de olika föredragen och scensamtalen medverkar bland annat Lars Tunbjörks vän, författaren Göran Odbratt, som är ordförande i Lars Tunbjörks stiftelse. Vidare medverkar fotografen Hannah Modigh, mottagare av 2017 års Lars Tunbjörkpris, och professorn i modedesign Clemens Thornquist.

Annons

Huvudgäst är New York Times bildchef Kathy Ryan, som också kommer att förrätta själva invigningen på konstmuseet.

– Många har redan anmält sig till symposiet, men vi hoppas förstås att ännu fler vill komma, för det är öppet för allmänheten. Det är ett unikt tillfälle att få höra om Lars Tunbjörk, likaså för den som är intresserad av fotografi, säger Eva-Lotta Franzén.

Lars Tunbjörk (1956–2015) började i 15-årsåldern som fotograf på Borås Tidning och etablerade sig så småningom som en av Sveriges mest kända fotografer. Det stora genombrottet kom med fotoboken och utställningen ”Landet utom sig” (1993) som gjorde hans surrealistiska och humoristiska bilder kända för en större publik.

Även Abecita Konstmuseum passar i dagarna på att uppmärksamma Lars Tunbjörk med en fotoutställning som öppnade i går och som pågår till den 11 februari.

Fakta

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons