Annons

Kulturskolorna får pengar tillbaka

Regeringen återinför 50 miljoner kronor, alltså hälften av de 100 miljoner kronor som M och KD tog bort i sin budget.
Kulturbudget • Publicerad 10 april 2019
Kulturskolorna får tillbaka hälften av det bidrag som försvann med M-KD-budgeten.
Kulturskolorna får tillbaka hälften av det bidrag som försvann med M-KD-budgeten.Foto: Henrik Montgomery/TT

Även om kommunala kulturskolorna hade hoppats på mer pengar tycker Frida Uneback Malm, chef för Kulturskolan i Borås, att det är en glad nyhet:

– Det är glädjande, men vi får se vad som händer. Vi kan inte automatiskt förutsätta att vi får del av de här pengarna när vi ansöker.

Annons

Vad har Kulturskolan i Borås använt de här bidragspengarna till tidigare?

– Kulturskolan i Borås har haft en så kallad pop-up-verksamhet, det vill säga en uppsökande kulturverksamhet i grundskolorna så att eleverna har kunnat erbjudas ämnen som de inte har i den dagliga undervisningen, Det har varit väldigt välkommet, har jag förstått, säger Frida Uneback Malm.

Det tidigare anslaget på 100 miljoner kronor infördes år 2016 av den rödgröna regeringen för ”kvalitetsstärkande åtgärder”, men dessa pengar togs bort i statsbudgeten som genomdrevs av M och KD, med motiveringen att det hade varit en dyr och ineffektiv satsning.

Att inte hela summan återinförs nu förklarar Amanda Lind med att reformen gäller från halvårsskiftet.

TT: Återinförs hela anslaget alltså i höstens budget?

– Det en tydlig inriktning och ambition från regeringens sida. Det har alltid varit tanken att det här bidraget ska ligga fast så att kommunerna ska kunna planera, säger Amanda Lind, i stället för att svara ett rakt "ja".

Enligt Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet, har kommunerna sökt betydligt mer än de 100 miljoner som man tidigare hade att tillgå. Han tycker det är svårt att säga hur det slår att de för 2019 får tillbaka hälften av pengarna.

– Med mer pengar kan det så klart bli fler barn och ungdomar som kan delta och större möjligheter för kommunerna att utveckla verksamheten. Men vi får se om det här är ett första steg. Vi hoppas på höstbudgeten.

TT
Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons