Annons

Kul på allvar i Annas Ehrings bok om vardagen

Kompisstrul, kärlekstrubbel och bråkande föräldrar. Anna Ehring är tillbaka med en omtumlande vardagshistoria.
bokrecension • Publicerad 4 mars 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.

Isaks universum

Mellanåldersbok

Författare: Anna Ehring

Förlag: Bonnier Carlsen

Isak trivs bäst i vattnet. Där kan man släppa allt som känns jobbigt och stanna tiden. Perfekt när man har två föräldrar som är som brännmaneter när de är i samma rum.

Anna Ehrings språk är indränkt i havsvatten och kryddat av liknelser med vattendjur. Till en början är berättelsen lite seg, men det tar sig ju mer Isak upplever och blottar sina funderingar.

Annons

Fokus ligger helt på vardagen, men Ehring lyckas ändå skapa ett riktigt drama. Förutom att Isaks mamma och pappa har problem i sin relation tror klasskompisen Blenda att Isak är både kär i henne och elak mot henne. Och så finns bästisen Albin, han som har astma och blir så hemskt sjuk av björkpollen att Isak tar en yxa för att hugga ner varenda träd i närheten.

Trots att ämnesvalen är tunga, så är tonen genomgående humoristisk – såväl i tanke som i dialog. Isak har en förmåga att trassla till ganska enkla situationer och skapa missförstånd. Det lockar fram många skratt, men i botten finns hela tiden ett allvar som engagerar.

Ehring gjorde en makalös debut med ”Syltmackor och oturslivet” 2010 och har varit intressant att följa ända sedan dess. ”Isaks universum” är en omtumlande och filosofisk historia. Inte hennes allra bästa, men väldigt bra.

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons