Annons

Niclas Sennerteg: En pärla som försvann i bruset

De flesta böcker som kommer ut blir aldrig omskrivna på tidningarnas kultursidor.
Niclas SennertegSkicka e-post
Krönika • Publicerad 23 februari 2019 • Uppdaterad 25 februari 2019
Niclas Sennerteg
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kejsar Frans Josef av Österrike som styrde det habsburgska riket under en hel era, 1848–1916...
Kejsar Frans Josef av Österrike som styrde det habsburgska riket under en hel era, 1848–1916...Foto: Library of Congress

Växande boktravar. Det är en anblick man får vänja sig om man jobbar på en kulturredaktion. Det handlar om nya böcker som förlagen skickar i hopp om att de ska bli recenserade eller uppmärksammade på andra sätt på tidningarnas kultursidor.

Så gott som varje dag kommer det nya bokpaket med posten med allt från diktsamlingar och romaner till kokböcker. När man ser den här floden av nya titlar är det svårt att föreställa sig att det råder kris för den fysiska boken. I alla fall sett till antalet tryckta titlar.

Annons

Många av dessa böcker når dock aldrig de fysiska bokhandlarnas hyllor, särskilt gäller det böcker från de mindre förlagen som kan ha svårt att nå ut. De flesta av böckerna blir inte ens omnämnda på kultursidorna. Det är bara ett begränsat urval nya böcker, om vilka ni läsare får ta del av de professionella kritikernas åsikter – för att kulturredaktionernas resurser och utrymme är begränsat.

Nu ska jag berätta om en av de där böckerna som aldrig fick någon recension förra året på den här tidningens kultursidor. Jag fiskade häromveckan upp den ur högen som hade blivit över och bestämde mig för att läsa den. Det handlar om författaren Ulf Irhedens biografi ”Frans Josef: Kejsare i katastrofernas” tid som kom ut i höstas på det lilla bokförlaget Perenn i Hässleholm, som specialiserar sig på centraleuropeisk litteratur.

...från slottet Schönbrunn i Wien.
...från slottet Schönbrunn i Wien.Foto: TT

Förmodligen var det en så krass sak som bokomslagets utformning som hade fått mig att missa den tidigare. Det signalerar nämligen mer billig roman, än seriös fackbok i mina ögon. Inget kunde vara mer fel.

Men nu det viktigaste, det som finns mellan pärmarna, som har visat sig vara bland det allra bästa jag har läst om det märkliga habsburgska riket – en europeisk stormakt som upphörde att existera för drygt 100 år sedan – och dess mest kände härskare kejsar Frans Josef som styrde detta imperium i 68 år, fram till sin död 1916.

Mina förväntningar på boken var inte stora när jag öppnade den, men den slog knockout på mig. Alla som är intresserade av europeisk historia och hur efterdyningarna av händelser som ligger ett sekel tillbaka i tiden ännu påverkar centraleuropeisk politik och delar av EU borde skaffa sig ett exemplar av denna bok.

Kejsar Frans Josefs undersåtar hade också känt igen sig i dagens europeiska landskap med dess politiska och ekonomiska oro (exempelvis Brexit), kombinerat med militära konflikter (Krim, östra Ukraina), menar Irheden. Strukturer som ”alltid” har existerat kan sopas bort på ett ögonblick av historien, det fick invånarna i det habsburgska riket lära sig 1918 och det förnimmer vi också i dag.

Det är små pärlor likt Irhedens bok ”Frans Josef: Kejsare i katastrofernas tid” som riskerar att försvinna i bruset när vi på kultursidorna måste välja och vraka i bokfloden.

Gå gärna på googlesafari bland svenska småförlag. Ni kommer ofta att bli angenämt överraskade av vad ni finner.

Annons
Annons
Annons
Annons