Annons

Betlehem Isaak berättar om sin fängslade far

Det är intressant att få ett annat perspektiv, skriver Mikael R Karlsson om Dawit Isaaks dotters bok om sin far, men det finns saker som fungerar mindre bra.
Bokrecension • Publicerad 25 april 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Betlehem Isaak tecknar ett porträtt av sin fängslade far.
Betlehem Isaak tecknar ett porträtt av sin fängslade far.Foto: Casia Bromberg

Mitt liv utan dig

Författare: Betlehem Isaak

Förlag: Brombergs

Genre: Biografi

Det här är en berättelse som borde berättas mer och oftare, tänker jag när jag läser Betlehem Isaaks bok hur det är att växa upp med och utan en pappa som både är ständigt frånvarande och närvarande. Betlehem Isaak är dotter till journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001. Fast den korta boken handlar bara till viss del om det. Och det är inte den berättelsen som borde berättas mer och oftare, även om det rättsvidriga fängslandet och kvarhållandet av Dawit Isaak är nog så angeläget i sig. Nej, det jag tänker på är hur det är att komma till ett främmande land där man inte kan språket, till en kultur man inte förstår och till en skola där man förväntas bete sig enligt en norm man inte tillhör. Och hur det är att bli betraktad med ett medlidande man lär sig avsky. Det är den berättelsen som gör Betlehem Isaaks bok ”Mitt liv utan dig” värd att läsa.

”I sin fängslade far möter dottern både en förebild och en svikare. Så långt har jag inga problem.”

Sedan är det förstås intressant att få ett annat perspektiv på fallet Dawit Isaak. I boken tecknar Betlehem Isaak ett närmare, mer vardagsnära och tämligen icke-glorifierande porträtt av Dawit Isaak. I sin fängslade far möter dottern både en förebild och en svikare. Så långt har jag inga problem.

Värre är att boken saknar en djupare klangbotten. ”Mitt liv utan dig” bär mer av dagbokens prägel där behovet snarare är att skriva av sig än att analysera de fenomen eller problem som beskrivs. Som ett otillåtet långt twitterinlägg ungefär. Det fungerar mindre bra.

Mikael R KarlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons