Annons

Anne Holt går till attack mot den norska folksjälen

Anne Holt är i bästa form, menar recensenten Bengt Eriksson, när Holt inleder sin nya kriminalserie med att utforska norsk skidåkning och därmed Norges folksjäl.
bokrecension • Publicerad 31 augusti 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Som den orädda författare Anne Holt är går hon hårt åt längdskidåkningsförbundet i sin nya kriminalroman.
Som den orädda författare Anne Holt är går hon hårt åt längdskidåkningsförbundet i sin nya kriminalroman.Foto: Anna-Lena Ahlström

En grav för två

Kriminalroman

Författare: Anne Holt

Översättning: Margareta Järnebrand

Förlag: Piratförlaget

Med ”En grav för två” inleds ännu en romanserie där norskan Anne Holt presenterar ännu en deckarhjältinna. Holts nya kvinnliga problemlösare, den fjärde i ordningen, heter Selma Falck, tidigare handbollsstjärna, advokat och spelmissbrukare.

Hon bor nu i en sunkig lägenhet – ett ”rövhål” – efter att ha blivit av med make, barn och hus. Den klient, som hon svindlat på ett antal miljoner för att kunna spela vidare, erbjuder Selma att bli kvitt skulden om hon kan rentvå hans dotter, Norges bästa kvinnliga skidåkare, från anklagelser om doping.

Annons

Det blir starten för en uppgörelse med skidåkningen som norsk nationalsport, nationalism och rasism. Det vill säga med Norges folksjäl. Den dopingmisstänkta är nämligen adopterad från Kina. Under träning kör en annan skidåkare av vägen och dör, även han visar tecken på doping.

Som den orädda författare Anne Holt är går hon dessutom hårt åt längdskidåkningsförbundet, dess inställning till doping och behandling av skidåkare. Som den allt skickligare krimförfattare hon blivit varvas huvudtråden med flera parallella berättelser, bland annat om en uteliggare och tidigare polis, som lär bli Selma Falcks framtida samarbetspartner.

”En grav för två” är en kriminalroman med betoning på ordets bägge led. Holt berättar lagom långsamt och mycket säkert. Personerna träder fram allt tydligare, ledtrådar placeras ut exakt där de ska.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons