1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Motståndare diskuterar politiskt samarbete

En ny politiskt konstellation i Svenljunga kan vara på väg att formas. M, L, LBPO och S har varit på en första träff och diskuterat ett majoritetsstyre.
– Vi har passerat första dejten, men det är en bit fram innan det blir äktenskap, säger Johan Björkman (M)
Liberalerna, Moderaterna har träffat LBPO och Socialdemokraterna för att se om de kan forma majoritet i Svenljunga.

I jakten på tillräckligt många mandat är matematiken styrande. Minst 17 mandat krävs för att få majoritet i Svenljunga. Johan Björkman (M) bekräftar att Moderaterna nu har träffat Socialdemokraterna, Liberalerna och Landsbygdspartiet oberoende för att diskutera ett samarbete, vilket P4 Sjuhärad var först att rapportera om.

– Det är ett sätt att få ihop 18 mandat. Ingenting är klart och det är ett jättesvårt utgångsläge efter valet. Vi måste förhålla oss till valresultatet som väljarna har gett oss, säger Johan Björkman (M).

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Han utesluter inte att Alliansen kan bli av i Svenljunga, men poängterar att det inte är något förstahandsalternativ.

– Vi kör det här kortet först. Vi har träffats och känt att vi ska se om vi har något att bygga vidare på. Vi har passerat första dejten, men det är en bit fram innan det blir äktenskap, säger han.

Johan Björkman (M) vill att Moderaterna ingår i en majoritet under den kommande mandatperioden. ”Det blir mer moderat politik om vi gör det jämfört med om vi står vid sidan”, säger han.
Foto: Anna Sjödin

Den brinnande skolfrågan är en av de kritiska punkterna som kan fälla avgörandet för konstellationens framtid.

– Det är sådant vi måste lösa innan vi kan gå vidare och prata. Vi kan inte tro att vi kan lösa den frågan i efterhand. Det är inte givet att något parti får exakt som önskat. Det kan bli någon annan lösning som alla är nöjda med, säger han.

Jarl Bill (LBPO) säger till BT att Landsbygdspartiet för diskussioner med alla partier i nuläget.

– Vi har inte satt igång några direkta förhandlingar med något parti än. Vi utgår från att det ska vara klart den 15 oktober.

Då äger nästa kommunfullmäktige rum och den nya kommunstyrelsen ska sättas. Enligt Jarl Bill (LBPO) kan också ett samarbete med C vara aktuellt.

– Det kan det bli. Målsättningen är att få en majoritet på ett eller annat sätt där vi kan få igenom så mycket av vårt valmanifest som möjligt.

Jarl Bill (LBPO) för diskussioner med andra partier. Här syns han med förstanamnet Monica Björsell (LBPO).

Ni har ju redan brutit samarbetet en gång med S och L, vad säger du om det?

– Det fanns konkreta skäl för det. Vi hade en gemensam plattform och när det gjordes avsteg från den var vi tvungna att bryta det samarbetet.

BT har sökt Stefan Carlsson (S) och Peter Kobbe (L).