1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sluta normalisera mäns köp av sex

Det är svårt att se på sexköp som något annat än betald våldtäkt, skriver Ida Legnemark.
Sexköparna finns inom alla samhällsgrupper och åldrar. Det de har gemensamt är attityden, att de anser sig ha rätt att köpa en annan människas kropp, konstaterar Ida Legnemark.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sverige var först i världen med att göra det olagligt att köpa sex, men inte att sälja. En viktig lag som ställer sig på offrets och inte på förövarens sida. Trots att sexköpslagen fyllde 20 år förra året är dock synen på detta brott inte densamma som på andra brott.

När en känd man ertappas med att ha betalat för en kvinnas kropp blir resultatet inte fördömande från alla håll, nej, han erbjuds gråta ut på bästa sändningstid i teve och på Twitter ”problematiserar” debattörer prostitution. Vilka andra brottslingar får ett sådant bemötande?

quote
Den som säljer sex befinner sig i en beroendesituation gentemot den som betalar.
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Att en man, känd eller inte, köper sex är tyvärr inte ovanligt. Tvärtom visar studier att en av tio svenska män har köpt sex. Sexköparna finns inom alla samhällsgrupper och åldrar. Det de har gemensamt är attityden, att de anser sig ha rätt att köpa en annan människas kropp. Därför måste samhället arbeta såväl attitydförändrande, förebyggande som förhindrande mot prostitution.

Människohandel och prostitution, som ibland kallas vår tids slaveri, är allvarliga brott som omfattar många olika typer av utnyttjande och olika grad av kränkning, trauma, fysiskt och psykiskt våld för den utsatte. Den som säljer sex befinner sig i en beroendesituation gentemot den som betalar.

Många av de kvinnor och flickor, liksom en del pojkar, som prostituerar sig är offer för människohandel. Det är med andra ord svårt att se på sexköp som något annat än betald våldtäkt.

När Vänsterpartiet i Borås föreslog att kommunen skulle erbjuda stöd till personer i prostitution och dessutom uppmanade kommunen att samarbeta med andra myndigheter och civilsamhällesorganisationer för att motverka prostitution och människohandel fick förslagen stöd av övriga partier.

Nu måste våra förslag omsättas i praktiken också. Det är ett bra första steg att socialtjänsten i dag ger stöd till personer som befinner sig i prostitution. Det återstår dock mer att göra när det kommer till synen på sexköp. Insatser behöver riktas också mot dem som tycker sig ha rätt att köpa andra människors kroppar, liksom till den breda allmänheten. Ingen ska vara ovetande om innehållet i sexköpslagen. Samhället måste sluta normalisera mäns sexköp.

Ida Legnemark (V), gruppledare, Borås