1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nu stärker vi äldreomsorgen

Den här satsningen är efterlängtad för att kunna stärka äldreomsorgen, skriver Ann-Christin Ahlberg.
Coronapandemin har synliggjort en akut personalbrist inom äldreomsorgen, påpekar Ann-Christin Ahlberg.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu inför vi ett äldreomsorgslyft för att fler ska kunna utbilda sig och få en fast anställning inom äldreomsorgen. Socialdemokraterna räknar med att 10 000 anställda ska kunna varva arbete med utbildning till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.

Corona har synliggjort en akut personalbrist inom äldreomsorgen. Många har vikariat eller deltidsanställningar och behovet av rätt kompetens och stabila anställningar har blivit tydliga.

Den här satsningen är också ett sätt att göra yrkena mer attraktiva genom att höja kunskapsnivån och få personalen att stanna kvar. I dag har arbetslösheten ökat i flera branscher till följd av pandemin och det här är också ett sätt att erbjuda ny personal både arbete och utbildning inom vård och omsorg.

Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Satsningen innebär att den S-ledda regeringen, Centerpartiet och Liberalerna tillför 2,2 miljarder kronor för att anställda inom äldreomsorgen ska kunna utbilda sig på betald arbetstid. Staten står för lönekostnaden under den tiden som den anställde är på utbildning och kommunen för den tiden som den anställde är på jobbet.

Utbildningen kommer att genomföras på regionala yrkesvux eller på folkhögskolornas yrkesutbildningar. Kunskapslyftet ska också leda till en ökad ekonomisk jämställdhet för anställda inom vård och omsorg, med tanke på att en majoritet är kvinnor.

Rätten till heltid inom äldreomsorgen och att kunna utbilda sig under arbetstid har vi socialdemokrater kämpat för under en lång tid. Det var ett av våra vallöften inför valet 2018, så den här satsningen är efterlängtad för att kunna stärka äldreomsorgen, men även ge personalen en relevant utbildning och kunna erbjuda fler en tillsvidareanställning. Det skapar också en ökad trygghet för våra äldre.

Ann-Christin Ahlberg (S), riksdagsledamot, Sjuhärad