1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

När blev det okej att uttrycka sig rasistiskt?

Jag som antirasist känner mig utanför och ensam i många situationer, påtalar Freddy Jensen.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Tänk så ofta ett samtal blir dödat och stämningen dämpad när man säger att man inte gillar att den man pratar med generaliserar och talar nedvärderande om ”de där rumänerna, muslimerna, invandrarna, packet och så vidare”.

Tänk att jag ska behöva känna skam för att jag har gjort att en annan känner sig obekväm när det är jag som borde vara förorättad. Tänk att jag är den konstiga i detta samtal.

Det får mig att skämmas för mina ”medmänniskor”, att det är jag som ger andra människor känslor av obehag när jag påtalar deras rasism. Inte för att de skäms, utan för att de inte anser mig som rumsren eller ”normal”.

Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det är en skrämmande utveckling vi ser – rasism, vi mot dem, hat – allt detta ses som normalt, medan jag som antirasist känner mig utanför och ensam i många situationer. På jobbet såväl som privat. Jag är den jobbiga som ständigt tjatar om allas lika värde, att det inte är okej att prata rasistiskt och tro att jag ska gilla det och hålla med, att det inte hör hemma i ett utvecklat, civiliserat samhälle.

quote
Det räcker inte att skylla på invandrarna. Vad är grundorsaken till segregation och problem?

Jag är den jobbiga som ständigt delar inlägg om antirasism på Facebook. Ja, det finns problem. Det är inget jag förnekar. Men de är till största delen skapade av oss själva genom de val vi gjort och gör. Men de problem som finns löser man inte genom att ”sparka ut patrasket”.

Man kan inte bota en sjukdom genom att endast operera – då får man mer och mer att göra och kommer aldrig att vinna mot sjukdomen. Man måste forska och hitta orsaken till problemet, och sedan förebygga sjukdomen. På det viset hittade vi vaccin. På det viset hittade vi antibiotika.

Detsamma gäller problem i samhället. Det räcker inte med längre fängelsestraff – det löser inte problemet med kriminaliteten. Vad är grundorsaken?

Det räcker inte att skylla på invandrarna. Vad är grundorsaken till segregation och problem?

Varför är det jag som känner mig utanför när jag påtalar detta? Varför är jag ”den konstiga” som hånas och fnyses åt? Varför är jag den jobbiga?

Jag är okej med att vara jobbig, fnyst åt och utanför. Nu och i framtiden kommer jag att ha ett rent samvete. Nu och i framtiden kommer jag att veta att jag inte är den som bygger murar och göder hatet och rasismen. Nu och i framtiden vet jag att jag är den som vill hitta hållbara och beständiga lösningar på problem. Jag är den som vill forska – inte bara operera. Jag är den som inte hemfaller åt lätta lösningar, där jag skyller mina problem på andra.

Jag fortsätter att vara antirasist, antihatare och antifascist. Jag fortsätter att vandra i det nya utanförskapet. Och jag vandrar stolt.

Freddy Jensen, stolt antirasist och vänsterpartist i Mark