1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kan vi hoppas på vätgas snart?

Visst blir man glad då det äntligen presenteras en tankningsplats i Mariestad som producerar vätgas från solen, skriver Rune Jakobsson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY

Länge har det talats om vätgas, redan i mitten av 1970-talet skrevs det om en österrikare som körde sin bil en gång i veckan till staden fyra mil bort på egen framställd vätgas. Sedan har det hela tiden gått framåt om än för långsamt. För sju år sedan hade vi fyra tappstationer i Sverige. För någon vecka sedan kom den femte i Umeå. Men Norge och Danmark har väl cirka 20–40, och Tyskland har massor av dem.

Dessutom körs det lastbilar och tåg på vätgas då man slipper de dyra batterierna som har många nackdelar, bland annat sägs det att man inte kommit fram till hur batterierna ska återvinnas. Det känns väl lite som med kärnkraften, som byggdes ut storskaligt så snart man kunde klyva den enklaste atomen istället för att lära sig hela processen. Här talas det fortfarande om att driva våra kraftverk med uran trots att torium ger bättre avfall och lika mycket energi.

Men visst blir man glad då det äntligen presenteras en tankningsplats i Mariestad som producerar vätgas från solen. Vätgas går ju att producera med vilken el som helst, i Mariestad är det solceller. Men mina tankar går direkt till när Kockums fick sälja 100 000 tals Stirlingkraftverk till USA för cirka 25 år sedan för att placeras i öknen med reflektorer för att producera el. Så el går ju på naturlig väg att producera i all oändlighet.

Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Frågan är väl mer när människan ska bli nöjd. Men vätgasen kan ju användas till det mesta, till exempel flyget. Dock inte till att begränsa överbefolkningen av jorden, som kanske är ett större problem än mänskligheten någonsin stött på. Och det nämns inte i debatterna då lösning saknas. Men ständig expansion ska vi tro på, trots att det bara löser kortsiktiga problem.

Rune Jakobsson