Annons

Hemmet bättre än förskolan för många barn

Vi vet i dag för lite om förskolans effekter på barn och borde gå mer varsamt fram, skriver Madeleine Wallin.
Insändare • Publicerad 31 oktober 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Hasse Holmberg/TT

”Det här är för barnens skull. Många mår bra av att gå på förskola”, säger Anna Svalander (L) i BT 25/10 angående förslaget att erbjuda barn till föräldralediga och arbetslösa 30 timmar på förskolan. Jag undrar var hon har fått det ifrån?

Många barn mår bra av att vara med sina föräldrar och det kan rentav vara så att det är den absolut bästa uppväxtmiljön. Kan vi då ge även dem ett liknande bidrag för att ta hand om sina barn hemma?

”Barn behöver alltså inte stora grupper av andra små barn för sin utveckling och inte heller behöver de någon särskild pedagogik för att utvecklas.”
Annons

140 000 kronor/år är kostnaden för ett förskolebarn i Borås och föräldrar betalar cirka åtta procent av den summan. En förälder som är hemma får noll kronor för sitt barn.

Hade det nu varit så att förskolans effekter varit tydliga, med fina skolresultat och välmående barn och unga, så kunde man kanske ha haft förståelse för förslaget.

Men, tyvärr går vi åt motsatt håll och det kanske beror på att barns hjärnor är mycket ömtåliga och behöver en primär vårdgivare under de första tre åren. Vissa behöver längre tid.

Barn behöver alltså inte stora grupper av andra små barn för sin utveckling och inte heller behöver de någon särskild pedagogik för att utvecklas.

Barn behöver kärlek, närhet och någon som har tid att bekräfta dem. Kan man garantera det i förskolan så är det bra, men med tanke på hur situationen ser ut i dag är det långt ifrån alla som kan garantera den miljön.

Staten kan och ska aldrig få ta över föräldrarollen, men Sverige har under lång tid lyckats få alltfler föräldrar att släppa taget.

Föräldrar behöver fler valmöjligheter att själva kunna ta hand om sina barn snarare än klåfingriga politiker som tar ifrån dem möjligheten att växa i sitt föräldraskap genom att erbjuda mer tid på institution. Vi vet i dag för lite om förskolans effekter på barn och borde gå mer varsamt fram.

Madeleine Wallin, styrelseledamot, Haro, Riksorganisationen för valfrihet, jämställdhet och föräldraskap

Annons
Annons
Annons
Annons