Annons

Jytte Guteland: Förändra i hållbar riktning

Varje torsdag klimatstrejkar tonåringar i Belgien, inspirerade av svenska Greta Thunberg. Här hemma är det fredagarna som gäller. Jag känner en tonårstjej som deltar. Varje fredag är hon och plakaten där för att visa Kalmarborna att det är allvar nu.
Jytte Guteland
Mitt Europa • Publicerad 9 mars 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet har inspirerat andra till att göra samma sak. I Bryssel tågade tusentals ungdomar för klimatet.
Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet har inspirerat andra till att göra samma sak. I Bryssel tågade tusentals ungdomar för klimatet.Foto: Geert Vanden Wijngaert

De är inte ensamma i Sverige och Belgien, skolstrejker pågår i städer runt om i hela världen. Ofta är det unga tjejer som leder demonstrationerna. Kanske är de medvetna om att kvinnor och barn är mest utsatta för klimatförändringarnas faror.

Vi ser samtidigt demonstrationer som drar i en annan riktning men som framförallt handlar om sociala villkor. I Frankrike möter presidenten Emanuel Macron protester i form av de gula västarnas manifestationer. Västarna tog man på sig för att skydda sig på motorvägarna där protesterna startade.

Annons

De gula västarna beskrivs innehålla alla möjliga rörelser och krav, men det startade med en kritik mot att regeringen planerade skattehöjningar mot bensin och diesel.

Det blev den tändande gnistan för många som lever i landsändar där det har blivit allt längre att ta sig till jobb, sjukvård, post, bank eller apotek och där tåg och bussförbindelser lagts ned.

I de gula västarnas manifestationer är männen i förgrunden. Enligt en undersökning strax före jul uppskattades att 55 procent av de demonstrerande är män. Medelåldern ligger i snitt på 45 år och deltagarna består till ungefär lika delar av arbetstagare, egenföretagare samt arbetslösa och pensionärer.

Slående är dock deras politiska sympatier. Så många som 42 procent svarar att de röstade på Marine Le Pen, från det högerextrema partiet Front National, i det franska presidentvalet 2017. Bara fem procent hade lagt sin röst på Emanuel Macron.

För mig innebar demonstrationerna ett konkret exempel på vad som händer när man ignorerar ekonomiska orättvisor. President Emanuel Macron har, i likhet med många högerliberaler, haft huvudet arrogant riktat uppåt och struntat i de orättvisor som många människor upplever i vår tid. Vanmakt över vardagen, svaga anställningsvillkor, orättvisa lönevillkor, risk för arbetslöshet och en känsla av att politiken kommer fortsätta i fel riktning.

Frankrike har exempelvis ett skattesystem som omfördelar samhällets gemensamma tillgångar uppåt. Macron har också infört stora skattelättnader åt storföretag och förmögna, samtidigt som en stor del av skattebördan lagts på medel- och arbetarklassen att bära.

För mig är slutsatsen tydlig. Det är dags att förändra politiken så att den leder i en hållbar riktning.

Visionen måste vara ett hållbart Europa där vi arbetar för en ansvarsfull klimatpolitik som dessutom leder till fler jobb i Europa. Enligt analyser från EU-kommissionen är den gröna omställningen bra för innovation och utveckling och kommer att skapa fler jobb i hela unionen.

Samtidigt måste omställningen vara socialt hållbar. Den måste föras parallellt med en aktiv fördelningspolitik och med stöd till industriarbetare, städer och regioner som behöver satsa för att inte bli förlorare i omställningen.

Det borde Macron ha förstått. Det förstår vi socialdemokrater. Social rättvisa och klimatpolitik hör samman. Den som inte inser det kommer aldrig att kunna leda den hållbara utvecklingen framåt.

Annons
Annons
Annons
Annons