Annons

Undanta Borås från EBO-lagen

Den politiska ledningen i Borås vill inte undanta kommunen från EBO-lagen. Det riskerar leda till att Borås får bära en oproportionerligt stor del av ansvaret för svenskt flyktingmottagande och att det blir svårare att integreras i staden, anser skribenterna.
Debatt • Publicerad 10 mars 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det behövs en bostadspolitik som tar segregationen på allvar och ger fler en biljett in i det svenska samhället. För att ta oss dit har Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna föreslagit att Borås utanförskapsområden ska undantas från EBO, lagen om eget boende. Tyvärr har de styrande partierna (S, C, L, MP) röstat ner förslaget – på tvärs mot den egna regeringens linje. Det riskerar leda till att Borås får bära en oproportionerligt stor del av ansvaret för svenskt flyktingmottagande och att det blir svårare att integreras i Borås.

Lagen om eget boende innebär att asylsökande kan ordna eget boende, istället för att bo på Migrationsverkets anläggningsboenden, utan att förlora rätten till stöd från det offentliga. Ofta handlar det om att man bosätter sig hos vänner eller bekanta som redan finns på plats i Sverige. Lagen har bidragit till ökad valfrihet och att många kortsiktigt har kunnat finna sig en trygg hamn i det nya landet. Samtidigt har lagen spätt på segregationen, ökat trångboddheten och därigenom kraftigt motverkat möjligheterna att långsiktigt bli en del av samhället. Med vårt förslag skulle dagersättning endast betalas ut till dem som bosätter sig på Migrationsverkets anvisningsboenden eller ordnar eget boende i andra delar av staden. På så vis får fler nyanlända en biljett in i den svenska gemenskapen och kan tillgodogöra sig vårt språk och våra kulturella seder.

”Bara Borås och ett fåtal andra kommuner väljer att låta bli.”
Annons

Förslaget har kommunstyrelsens ordförande viftat bort med att det bara skulle beröra ett fåtal. Det finns dock gott om siffror som talar för det motsatta. Till exempel: hela 73 av 281 av dem som fått uppehållstillstånd och kommer till Boråsregionens etableringscenter har under asyltiden varit bosatta via EBO-lagen. Knappast bara ett fåtal.

Samtidigt har antalet bosatta ökat med i genomsnitt 14 procent åren 2012–2018, detta utan att antalet bostäder ökat i närheten av samma omfattning. EBO-lagstiftningen är det enda troliga skälet till att antalet invånare, trots det, ökat så kraftigt. Moderaterna vill helst avskaffa EBO-lagen helt och hållet. Tyvärr har regeringen valt en annan modell, som innebär att 32 kommuner sedan årsskiftet fått möjlighet att peka ut områden som ska undantas från EBO-lagen.

Många har varit snabba med att nyttja den möjligheten. Bara Borås och ett fåtal andra kommuner väljer att låta bli. Att Borås som en av få större kommuner fortfarande ger möjlighet till EBO i samtliga bostadsområden riskerar leda till att vår kommun får ta en allt större börda för svenskt flyktingmottagande, eftersom möjligheten bosätta sig här utanför Migrationsverkets anläggningsboenden plötsligt blir betydligt mycket större än i jämförbara kommuner. Varför det lokala S-styret väljer att motverka den egna regeringen i ett välbehövligt försök att nationellt bryta boendesegregationen har vi svårt att förstå.

Vi förväntar oss att de styrande partierna i Borås tar sitt förnuft till fånga och beaktar riskerna med sitt beslut. Borås behöver en lokal politik som bryter segregationen, inte en som eldar på den ytterligare.

Annette Carlson (M), kommunalråd i opposition

Cecilie Tenfjord Toftby (M), riksdagsledamot

Birgitta Bergman (M), första vice ordförande, arbetslivsnämnden

Oliver Öberg (M), förste vice ordförande, AB Bostäder

Annons
Annons
Annons
Annons