1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tänker regionens M-styre avveckla hela Skene lasarett?

Svar till Staffan Setterberg (KD), Cecilia Andersson (C) och Lars Holmin (M), BT 18/9.
Foto: Cecilia Karlsson

”Populism” är just nu det moderatledda regionstyrets epitet på alla förslag som inte kommer från de egna leden. Om Staffan Setterberg (KD), Cecilia Andersson (C) och Lars Holmin (M) anser att det är populistiskt att försvara alla människors rätt till en god och nära vård, ja, då må vi vara populister i deras ögon.

Vi håller det dock för troligt att människor i Skene och Mark snarare ser det som högst rimligt att vi håller det löfte vi gick till val på: att utveckla och säkra framtiden för Skene lasarett, att använda dess potential och att trygga en nära vård för invånarna i såväl Skene och Mark som i övriga Sjuhärad.

quote
Vi utgår ifrån att Staffan Setterberg, i sin egenskap av ordförande i styrelsen, inser att fattade beslut ska följas, även om de går honom emot.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

I såväl sitt debattinlägg i BT som i ett inslag i P4 Sjuhärad den 18 september låter Säs ordförande Staffan Setterberg läsare och lyssnare förstå att de storslagna planer som han och övriga i den moderatledda politiska styrningen i Västra Götalandsregionen förde fram före valet vad gäller Skene lasarett enbart var ett spel för galleriet. Uttalanden som att den planerade nya öppenvårdsmottagningen i Skene enbart leder till ”dyrare lokaler och en ytterligare ökning av regionens driftsunderskott” visar att de tidigare påstådda ambitionerna nu helt har pulvriserats. Vilken blir nästa verksamhet i Skene som är ”för dyr” och som ”ökar regionens driftsunderskott” och som ni därför avser att lägga ner eller flytta?

Minst lika illa är att Setterberg, Andersson och Holmin med sitt debattinlägg gör klart att de inte avser att följa beslut som fattats i demokratisk ordning. En majoritet i Säs styrelse röstade för att stoppa stängningen av öppenvårdsmottagningen i Mark. En majoritet i Säs styrelse röstade för att fullfölja planerna på en ombyggnad på Skene, för att få en större och modernare öppenpsykiatrimottagning där. Men den styrande borgerliga koalitionen ämnar inte följa dessa fattade beslut, utan ”letar alternativ” och ser det fortfarande som ”en öppen fråga”. Det är rimligt att såväl vi i opposition som invånarna i Sjuhärad får svar på den tidigare fråga vi ställt, och som ni ännu inte besvarat: Vilka andra demokratiskt fattade beslut avser ni att inte följa?

Vi utgår ifrån att Staffan Setterberg, i sin egenskap av ordförande i styrelsen, inser att fattade beslut ska följas, även om de går honom emot.

Vi hoppas att han istället för att måla upp en mycket dystopisk bild bidrar på ett positivt sätt till att stimulera och hitta lösningar och framtidstro för hela Säs Skene.

För oss socialdemokrater är detta inte populism – det är att ta ansvar.

Claes Redberg (S), vice ordförande i styrelsen för Säs

Hanne Jensen (S), 2:e vice ordförande för Södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd